Доступність посилання

ТОП новини

КСУ оприлюднить сьогодні рішення про політреформу


Київ – Конституційний Суд України визнав політичну реформу 2004 року неконституційною. Про це заявив народний депутат від НУ-НС Роман Зварич. За його словами, таке рішення було ухвалене підчас засідання у закритому режимі. Водночас, представники провладного табору кажуть, що про рішення суду їм нічого не відомо.

Народний депутат, член фракції НУ-НС Роман Зварич, заявив Радіо Свобода, що йому стало відомо про рішення Конституційного Суду, яким скасовано закон №2222, ухвалений Верховною Радою у 2004 році. Саме цим законодавчим актом було внесено зміни до Конституції України 1996 року. Відтак, за словами депутата, політичну реформу визнано неконституційною. Водночас, Роман Зварич запевнив, що йому стало відомо лише про сам факт ухвалення. Подробиці рішення, зокрема його мотиваційна частина, залишаються невідомими, каже депутат.

«Задоволене подання. Вимоги, які визначені у подання. Тобто визнано, що приймався закон про внесення змін до Конституції із порушенням процедури. Також відомо, я ще не перевірив цієї інформації, що там, можливо, можуть бути також окремі думки, як мінімум, двох суддів», – повідомив Зварич.

Коаліція не поінформована?

Представники ж провладної коаліції кажуть, що про рішення Конституційного Суду їм нічого не відомо. Народний депутат від Партії регіонів Валерій Бондик запропонував дочекатися оголошення Суду.

«По-перше, я не знаю, чи є рішення суду, чи його немає, тому що не було офіційних повідомлень. А звідкіля знає Роман Зварич, я не знаю. Може, хтось порушив таємницю «нарадчої кімнати» і йому перетелефонував, але я цього не знаю. По-друге, от коли буде рішення Конституційного Суду, ми його подивимось, почитаємо, тоді можна щось коментувати. І взагалі, у нас немає права коментувати. Рішення Конституційного Суду повинне бути виконане, а коментувати – це вже, знаєте, така справа, смакова», – зазначив Бондик.

Тим часом, Конституційний Суд повідомив про те, що рішення у справі за поданням 252 народних депутатів щодо скасування закону №2222 буде оприлюднене вже сьогодні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG