Доступність посилання

ТОП новини

Неформальний саміт Ялтинської Європейської Стратегії розпочався в Лівадійському палаці


Віктор Пінчук, президенти Польщі Броніслав Коморовській та України Віктор Янукович під час відкриття конференції
Віктор Пінчук, президенти Польщі Броніслав Коморовській та України Віктор Янукович під час відкриття конференції

Сімферополь – Сьогодні в Лівадійському палаці Ялти відкрилася Сьома щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії YES. Зібравши відомих і впливових українських і закордонних політиків та громадських діячів. Вона проходить під гаслом «Україна та світ: переосмислення перспектив». Неофіційне відкриття саміту пройшло учора у вигляді святкової вечері в готелі «Ореанда».

Через негоду, що вчора спіткала Крим, більшість гостей, що прибула з Києва літаком, спізнилася, тож вечеря була хоч і смачною, але відносно пізньою. Додам, що так само й відносно скромною, найсмачнішими були українські страви: вареники, деруни і крученики. Гостей на прийомі зустрічали і вітали голова правління YES, колишній польський лідер Александр Квасневський і засновник форуму Віктор Пінчук з дружиною Оленою.

Ялтинська зустріч триватиме два дні, її програма дуже насичена. Сьогоднішню програму відкривають президенти України Віктор Янукович і Польщі – Броніслав Коморовський. Теми їхніх виступів, відповідно, «Україна у світі, що змінюється» і «Майбутнє Європи у час змін».

Потім під час панелі «Новий світовий порядок та його ключові гравці» дискутуватимуть Європейський комісар з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, вперше запрошений представник Китаю декан Школи міжнародної політики Пекінського Університету Ванг Гісуй, голова комітету закордонних справ Державної Думи Російської Федерації Костянтин Косачов і верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана.

А от Олексій Кудрін, віце-прем’єр міністр і міністр фінансів Російської Федерації, Ірина Акімова, перший заступник Глави Адміністрації Президента України, Андерс Аслунд, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсена разом з Андрієм Костіним, президентом московського ВТБ–банку обговорюватимуть тему «Криза і економічне відновлення».

Сьогодні також дискутуватиметься тема «Зміна клімату: глобальна загроза, ігнорована в Україні». А ввечері з промовою «Сполучені Штати Америки і глобальні зміни у ХХІ столітті» виступить 42-й президент США Біл Клінтон.

У суботу очікуються виступи українського прем’єра Миколи Азарова, директора Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана, віце-прем'єра Бориса Колесникова, колишнього російського посла і прем’єра Віктора Черномирдіна, керівника Митного Союзу ЄврАзЕС Сергія Глазьєва, другого президента України Леоніда Кучми, євродепутата Марека Сівеца.

У дискусіях збираються брати участь українські політики і посадовці Арсеній Яценюк, Юрій Бойко, Володимир Литвин, Сергій Тігіпко, а завершуватимуть 7 зустріч YES міністр закордонних справ Швеції Карл Більд і колишній президент Польщі Александр Квасневський.

На зустріч у Ялту не запрошена колишній Прем’єр-міністр України, лідер найбільшої опозиційної партії Юлія Тимошенко. Це активно обговорювалося в кулуарах зустрічі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG