Доступність посилання

ТОП новини

Є така традиція – Основний закон переписувати


Українська політична історія – це майже суцільна боротьба за перерозподіл повноважень: між князем та боярами, гетьманом та старшиною, президентом та парламентом. В різні часи боротьба ця тривала з перемінним успіхом, але завжди сторони конфлікту знаходили адекватні для своєї епохи аргументи.

І немає нічого дивного в тому, що політики, які одностайно продавлювали конституційну реформу в 2004-му, тепер не менш одностайно виступили проти неї.

Адже відносно нещодавно те саме робив Леонід Кучма.

Попервах він багато зусиль доклав для розширення президентських повноважень, а потім – так само затято боровся за парламентсько-президентську модель. Зрозуміло, в 1994-му і в 2003-му в Кучми були діаметрально протилежні аргументи, але в обох випадках – переконливі.

В Україні дуже люблять змінювати правила політичної гри. Щоправда, остерігаються надто оригінальних ходів). Два роки тому на замовлення одного інтернет-видання я підготував матеріал про вітчизняну історію боротьби за повноваження (перша частина і друга). Можна не сумніватися, що цей процес триватиме і надалі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG