Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття відзначає 150-річчя першого адмірала з Гуцульщини


Сьогодні в Городенці на Івано-Франківщині встановили й освятили пам’ятник на могилі Ярослава і Теофіла Окуневських.

Водночас відбулася святочна академія, присвячена пам’яті військового лікаря, контр-адмірала Австро-Угорського флоту, керівника Санітарної місії ЗУНР, головнокомандувача у санітарних справах Державного Секретаріату ЗУНР, мандрівника, публіциста, мецената, національно-просвітницького діяча Ярослава Окуневського.

За словами краєзнавця з Городенки Ярослава Левкуна, Окуневський зробив рідкісну для українця в Австро-Угорщині військову кар’єру, і при цьому «не онімечився» і «не ополячився», під час Першої світової війни жертвував великі суми на створення Легіону Українських Січових Стрільців, згодом – на медикаменти для ЗУНР, на купівлю народного дому в Городенці, на сирітські притулки і стипендії незаможним студентам.

Ярослав Окуневський розробив медичний статут флоту, який, з невеликими змінами, чинний і нині в багатьох європейських країнах, написав книгу «Листи з чужини», яку Іван Франко назвав «взірцем мемуарної та туристичної літератури».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, цикл заходів на Прикарпатті та у Львові є кроками з повернення історичної пам’яті.
XS
SM
MD
LG