Доступність посилання

ТОП новини

Українців учитимуть благодійництва


Львів – Сьогодні у Львові розпочався третій Екуменічний соціальний тиждень. Із 4 до 10 жовтня представники різних релігійних конфесій, громадських організацій, влади, політики, науки з України та світу говоритимуть на теми довіри, відповідальності, філантропії. Власне це те чого, на думку організаторів соціального тижня, найбільше бракує українському суспільству.

За різними соціологічними опитуваннями, українці втратили довіру майже до усіх інституцій і не відчувають відповідальності перед тими, хто потребує допомоги. А саме довіра і відповідальність є основою для благодійництва, наголошують ініціатори Соціального тижня – Інститут екуменічних студій при Українському католицькому університеті.

Під час форуму представники з України, Молдови, Білорусі, США та інших країн ділитимуться своїм досвідом роботи в соціальній сфері. Серед учасників зібрання – голова представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер, посол Канади в Україні Даніель Карон, голова фонду «Україна-3000» Катерина Ющенко.

До заможних людей потрібно апелювати

Держава має заохочувати людей до благодійництва, надавати певні пільги при оподаткуванні, як це прийнято у світі, вважає учасник форуму, головний редактор культурологічного часопису «Ї» Тарас Возняк. Оскільки українське суспільство не є настільки бідним, щоб взагалі забути про меценатство. А те, що заможні люди вкладають гроші у власну розкіш, забувають про допомогу бідним, він називає відсутністю культури, духовним спустошенням.

«Навчити силою благодійництва навряд чи це можливо. А ось апелювати до людського сумління, до совісті, можливо.., до докорів, складнощів життя потрібно. Бо кожна успішна людина зазнавала у житті якихось травм і апелюючи до цього, можна змусити людину ставати більш доброю. Адже людина, котра пережила біду, більш схильна ділитись з кимось, аніж та, що живе в «шоколаді». Саме апелюванням до таких справ і мав би займатись цей «тиждень». Успішними економічно є ті нації, які мають чітку і обдаровану культуру, мова не про мову чи мистецтво, а культуру співжиття, спілкування у суспільстві, доброчинство, бо це є елементом культури. Нам треба навчити людей ділитися, щоб це стало нормою життя, як заснувала Церква – десятину», – зазначив Тарас Возняк.

Як розповіла голова секретаріату Екуменічного соціального форуму Ірина Кітура, за результатами минулорічного тижня в українському парламенті зареєстрований законопроект на підтримку неурядових організацій. Згідно з ним, кожен громадянин зможе стати благодійником, перерахувавши два відсотки податків зі своїх доходів конкретній соціальній інституції. Цей документ наразі так і не став законом.

«Ми свято віримо, що цей проект стане колись законом і частиною механізму соціальної політики в Україні. Але це залежить не від нас, а законотворчих установ», – каже Ірина Кітура.

Одним із важливих заходів у рамках цьогорічного «соціального тижня» буде зустріч молоді з екуменічним монаршим об’єднанням «Тезе», котре демонструє, як можна оминати конфесійні відмінності і спільно працювати на користь людей. А ще у кожній області створять національну мережу «екуменічних тижнів», щоб вирішення соціальних питань об’єднувало людей різних віросповідань.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG