Доступність посилання

ТОП новини

Профспілки вимагають удвічі збільшити мінімальну зарплату


Федерація професійних спілок України наполягає, що мінімальна заробітна плата з нового року має становити щонайменше 1174 гривні, а до кінця року досягти 1655 гривень. Про це заявив заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк.

За його словами, нині мінімальна заробітна плата в розмірі 907 гривень є меншою за фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб, який вже за цінами серпня місяця становив 932 гривні (без врахування необхідності сплати податків).

Водночас, за даними ФПУ, уряд планує з 1 січня встановити мінімальну заробітну плату на рівні 941 гривні, з поетапним досягненням до кінця року 1004 гривень.

«Формування державної політики у сфері оплати праці на штучно занижених гарантіях має вкрай негативні економічні, правові та соціальні наслідки й гальмує економічний розвиток. Адже немає сенсу в зростанні виробництва товарів і послуг в країні, де основний споживач через низьку зарплату є неплатоспроможним», – сказав заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Окрім того, за даними Федерації профспілок, 300 тисяч працівників вчасно не отримують зароблене, і на сьогодні є понад півсотні підприємств, які заборгували своїм працівникам майже півтора мільярда гривень. Як повідомив Кондрюк, близько п’яти місяців не отримують зарплату незрячі працівники підприємства «УТОС-3» у Києві, а також більше року співробітники Рівненського автомобільно-ремонтного заводу.

Тому Федерація професійних спілок України пропонує встановити належну компенсацію за затримку зарплати – не менше подвійної облікової ставки Національного банку України за кожен день затримки.
XS
SM
MD
LG