Доступність посилання

ТОП новини

Захоплення землею в Донецьку


Ущільнювана забудова на Театральному проспекті у центрі Донецька
Ущільнювана забудова на Театральному проспекті у центрі Донецька

Донецьк – Земельний кадастр Донецька не відповідає дійсності – і це одна з найголовніших причин масової незаконної забудови у центрі міста, відсутності реакції на це міських чиновників. Останні, до речі, і не зацікавлені у поповненні земельного кадастру, з карт зникають цілі будинки, ніхто не позначає прибудинкові території і комунікації, відкриваються воістину безмежні можливості для неофіційної торгівлі землею.

Прибудинкові території більшості п’яти- і дев’ятиповерхівок у центрі Донецька – больові точки боротьби за землю, бо значна кількість будівель не мають цих позначених червоним кольором на картах міста земельних ділянок. Інформація про юридично вільні місця надходить із комунального підприємства «Управління генерального плану Донецька», яке було спеціально створене містом для ведення містобудівних документів. Відповідно за умови домовленості зі владою можна відкусити будь-який шмат дорогої донецької землі у центрі, стверджують активісти «Спілки будівельників Донбасу», які намагаються довести, що земельний кадастр і генеральний план Донецька в руках шахраїв.

«Вони («Управління генерального плану» – ред.) продають копії із земельного кадастру міста, які в принципі у них не можуть зберігатись, бо ж зберігає інформацію про міську землю лише архітектура міста. На цих копіях вказане розташування будинків, комунікацій, земельних ділянок. І коли ці копії не відповідають дійсності, то теоретично можна будь-яке нове будівництво вписати, куди завгодно», – пояснює голова спілки Олена Гаркуша. Інформація на картах розходиться з реальністю тому, що містобудівні документи не оновлюються роками (карти, до речі, датовані 1974 роком!) У бюджеті на це немає коштів.

Комунальне підприємство розглядає отримані від продажу копій кадастру гроші, як власний заробіток. Між тим, це цільові кошти, які мають іти у міську скарбницю, а потім на поповнення картографічної бази, розрахунку прибудинкових територій і інші картографічні роботи. «Недостовірність цих копій веде до проблем і у мешканців пр. Театрального, і пр. Гурова зі вписуванням реального будівництва на прибудинкові території уже наявних будинків… А прибудинкова територія існує, і вона дозволяє якісно обслуговувати будинки», – зауважує Олена Гаркуша.

Проти комунального підприємства завели кримінальну справу


Торік, враховуючи численні скарги громадян на невідповідність земельного кадастру дійсності, (так, наприклад, в одному із випадків з карт «зник» 9-поверховий будинок віком 20 років), Спілка домоглась прокурорської перевірки згаданого Комунального підприємства. Київська районна прокуратура виписала постанову про порушення кримінальної справи за фактом скоєних злочинів на підприємстві «Управління генерального плану Донецька». Працівникам інкримінували «шахрайство». Поки справу не довели до логічного кінця, бо за час численних судових перипетій (про них мова піде далі), а також невдалої спроби підприємства оскаржити постанову, матеріали справи загубились у Київському районному суді. На запити міліції, за інформацією «Спілки…», суд не відповідає. Оскільки справа де-юре у провадженні, правоохоронці не дають коментарів журналістам.

Як чиновники «від землі» бідкаються


У комунальному підприємстві «Управління генерального плану Донецька» до прохання Радіо Свобода пояснити ситуацію з веденням міської картографії поставились вороже. Розповідали багато, втім, не давали робити диктофонних записів. Як сказала директор підприємства Світлана Цуркан, зараз «Управління генерального плану» ледве зводить кінці з кінцями. Підприємство видає копії із земельного кадастру за гроші, втім, подивитись карти в комп’ютері можна безкоштовно. Папірець формату А4, ксерокопія карти, коштуватиме близько 80 гривень, і ці кошти не покривають поточних витрат «Управління» – на світло, воду і чорнило для ксероксу. Працівники заробляють мало – з підприємства ідуть люди, а одна штатна одиниця виконує функції трьох-чотирьох. Окрім ведення кадастру підприємство ще виконує низку проектних робіт. Отже, ані звинувачення «Спілки будівельників», ані кримінальна справа не мають сенсу, кажуть «управлінці генерального плану».

«Так, ми даємо копії з кадастру на платній основі, але з тим же успіхом це робить і управління земресурсів. При бажанні людей, які прагнуть отримати копії, можуть їх отримати в колишньому геодезцентрі… Монополії тут немає, крім того, вартість прописана в ДБН № 1-93», – каже заступник директора по генеральному плану Дмитро Навроцький.

Щодо незаконної забудови на території будинків, то це, за словами працівників «Управління…», проблема жителів. «Взагалі поняття прибудинкова територія не зовсім правильне. Це земельна ділянка житлового будинку. Якщо будинок відвів собі земельну ділянку, він виконав розподіл території кварталу в якийсь спосіб. Повний чи неповний. Сьогоднішня нормативна документація вимагає повної форми розподілу території, і на цей час це фактично зупинено», – каже Навроцький.

За його словами, офіційно закріплену територію мають лише відомчі будинки, а також будинки колишніх кооперативів. Масштабна робота по відводу цих земель не була завершена за радянських часів. І якщо в містобудівних документах прибудинкова територія не позначена, ніхто не зможе довести, що забудова незаконна. Очевидно, чиновники зацікавлені і надалі тягнути з удосконаленням кадастру, бо ж ситуація дозволяє їм легко умивати руки.

Кругова порука донецьких посадовців

Міська влада і правоохоронці виявляють неабияку одностайність, захищаючи один одного під час вирішення земельних питань. Про це свідчить хоча б той факт, що слідом за Київською районною прокуратурою КП «Управління генерального плану Донецька» перевіряла Донецька міська прокуратура, яка не виявила ніяких порушень з боку підприємства. Це дало формальний привід для скасування першої постанови про порушення кримінальної справи, втім «Спілці будівельників» вдалось оскаржити дії міського прокурора О.М. Сусяйла, автора листа про повторну перевірку КП. «Спілка будівельників» судиться далі, намагаючись притягти цього прокурора до кримінальної відповідальності за статтею 365 КК України за перевищення влади або службових повноважень.

Посадовці захищаються, як можуть: тепер у міській раді кажуть, що в «Спілці будівельників» немає жодного будівельника, це фіктивна структура, що займається «вибиванням» хабарів із тих, проти кого вони судяться. Мер міста Донецька Олександр Лук’янченко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що не бачив матеріалів кримінальної справи. А земельні теми, за його словами, «коли була помаранчева влада, це була головна «фішка» з вирішення питань». Натомість активісти-будівельники агресію з боку влади пояснюють кричущими порушеннями земельного законодавства у місті. І делегування державних повноважень з продажу копій кадастру комерційній структурі виглядає, як одне з найневинніших порушень. Недобросовісне ведення містобудівної документації – лише одна з цеглинок у багатоповерховій будівлі схем і методів захоплення землі у Донецьку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG