Доступність посилання

ТОП новини

Техногенна катастрофа в Угорщині


Угорщина – В Угорщині цілодобово тривають роботи з ліквідації наслідків техногенної катастрофи в області Веспрем. Через дощі на одному з підприємств «Угорський алюміній» пошкодилася гребля на сховищі з відпрацьованою лужною рідиною. Потік з технічними відходами затопив кілька сіл. Є загиблі і поранені.

Небезпечна повінь затопила понад 200 тисяч квадратних метрів території, у тому числі два села – Девечер і Колонтар. Щонайменше 4 людини загинули і 120 постраждали. У трьох провінціях оголошено надзвичайний стан. Фахівці та місцеві мешканці все частіше порівнюють те, що сталося, з Чорнобилем, хоча рентгенологи наразі не виявили підвищеної радіації на місці катастрофи.

Керівництво акціонерного товариства «Угорський алюміній» стверджує, що всі експлуатаційні роботи на водосховищі ємкістю понад 1 мільйон кубічних метрів виконувалися ретельно. Однак не всі з цим погоджуються.

Відвідавши важкопоранених у військовому шпиталі в Будапешті, президент Угорщини Пал Шміт сказав з цього приводу: «Ми є свідками таких техногенних катастроф, які спричинилися через недогляд людини. Я сподіваюся, що незабаром знайдуть винних».

Випари лужної маси небезпечні для людей


Потік з технічними відходами в деяких місцях залив житлові будинки попід саму стелю. Червонястий лужний намул потрапив і на поля, а також накрив густим шаром сади та городи селян. Ліквідатори побоюються, що коли волога цієї лужної маси почне випаровуватися, це небезпечно позначиться на диханні людей, а пилюку вітер може рознести на значну віддаль.

Інженер-хімік із ліквідаційної групи «Повітря» Ґерґей Шімон дуже скептично поставився до заспокійливих заяв керівництва «Угорського алюмінію». «Цей лужний намул, концентрацію якого намагаються визначити на місці катастрофи, навіть розведений водою, в тисячу разів перевищує безпечний рівень для довкілля», – зазначив ліквідатор Ґерґей Шімон.

В Угорщини наразі існують невеликі шанси отримати фінансову допомогу Євросоюсу. Єврокомісія надає таку підтримку лише за умови, якщо у країні сталося природне стихійне лихо, а не техногенна катастрофа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG