Доступність посилання

ТОП новини

Проект закону, що продовжує повноваження парламенту, направили в КСУ


Верховна Рада направила до Конституційного Суду законопроект про внесення змін до Конституції України, що передбачає збільшення терміну повноважень парламенту, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів з 4 до 5 років.

За постанову про внесення до порядку денного цього законопроекту і направлення його до КСУ проголосували 265 депутатів із 431, зареєстрованого у залі. Рішення підтримали 178 депутатів фракції Партії регіонів, двоє депутатів БЮТ, 14 парламентарів НУНС, 26 комуністів, 20 депутатів блоку Литвина і 25 позафракційних.

Даним законопроектом вносяться зміни до статті 76 Конституції України. Передбачається, що конституційний склад Верховної Ради України – 450 народних депутатів, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування терміном на п’ять років (у нинішній редакції Конституції – на 4 роки).

Крім того, пропонується внести зміни до статті 77 Основного Закону, якими передбачено, що чергові вибори до Верховної Ради відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень парламенту (в нинішній редакції Конституції – в останню неділю березня четвертого року повноважень).

Також пропонується внести зміни до статті 103 Конституції, передбачивши, що чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю березня п’ятого року повноважень Президента (у нинішній редакції Конституції – в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень глави держави).

Крім того, законопроект пропонується встановити, що місцеві ради обираються терміном на 5 років, а не на 4 роки, як передбачено в чинній нині Конституції. За проектом закону, чергові вибори депутатів сільської, селищної, міської, районної, обласної ради та сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня.

Законопроект був зареєстрований у парламенті 7 жовтня (автори – перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов і голова фракції блоку Литвина Ігор Шаров).

30 вересня КСУ визнав неконституційним закон «Про внесення змін до Конституції» від 8 грудня 2004 і доручив органам державної влади невідкладно привести норми законодавства у відповідність із Конституцією редакції 1996 року.
XS
SM
MD
LG