Доступність посилання

ТОП новини

У Китаї незадоволені присудженням Нобелівської премії миру Лю Сяобо


Влада Китаю висловила обурення у зв’язку з присудженням Нобелівської премії миру за 2010 рік китайському дисиденту Лю Сяобо. У п’ятницю норвезький посол в Пекіні був викликаний в МЗС КНР.

Уряд Китаю заявив, що Лю – звичайний злочинець і, що, рішення Нобелівського комітету, який, на думку Пекіна, порушив принципи присудження премії, завдасть шкоди відносинам між Китаєм і Норвегією.

Президент США Барак Обама закликав владу КНР як можна швидше звільнити Лю Сяобо з в’язниці. У заяві, поширеній адміністрацією Обами мовиться, що проведення політичних реформ і ситуація з правами людини в Китаї відстають від економічного розвитку цієї країни.

З закликом звільнити дисидента виступили також лідери Євросоюзу, Німеччини, Франції, Великої Британії та інші країни, а також міжнародні правозахисні організації.

Вітали рішення Норвезького Нобелівського комітету тібетський духовний лідер Далай лама, колишній президент Чехії Вацлав Гавел.

Лю Сяобо, який закликав до політичних реформ і дотримання прав людини в Китаї, минулого року засудили в Пекіні до 11 років тюремного ув’язнення.
XS
SM
MD
LG