Доступність посилання

ТОП новини

У виборах парламенту Киргизстану взяли участь близько 55 відсотків виборців – ЦВК


За повідомленням Центральної виборчої комісії Киргизстану, у виборах до парламенту країни взяли участь майже 55 відсотків виборців. Однак дані про явку на виборах ще продовжують надходити із регіонів.

Як заявила агентству «Інтерфакс» лідер правозахисної коаліції «За демократію і громадянське суспільство» Дінара Ошаруханова, голосування відбулося без значних порушень, але визнання виборів демократичними залежатиме від процедури підрахунку голосів.

Раніше повідомляли, що незалежні спостерігачі зафіксували низку порушень. Йдеться про факти, зокрема, організованого підвозу виборців до дільниць і незаконну агітацію. Генпрокуратура порушила кримінальні справи за фактами незаконного вкидання бюлетенів на двох виборчих дільницях.

За перебігом голосування в Киргизстані стежили близько 850 міжнародних спостерігачів із майже 50 країн і 30 міжнародних організацій.

На 120 місць у новому парламенті претендує 29 партій.

Для входження до складу Верховної ради партії повинні подолати 5-відсотковий бар’єр, а також набрати не менше, ніж піввідсотка голосів від загальної кількості зареєстрованих у кожній із 7 областей Киргизстану виборців.

Новий парламент отримує повноваження призначати прем'єр-міністра, який матиме ширші повноваження, ніж президент.
XS
SM
MD
LG