Доступність посилання

ТОП новини

Той, хто переміг сталінізм – книга про Мустафу Джемілєва


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Сімферополь – Син Криму, патріот України, правозахисник і запеклий антисовєтчик – людина, яка перемогла сталінізм. Це – лідер кримськотатарського національного руху, голова Меджлісу Мустафа Джемілєв. Першу книгу про нього українською мовою щойно видали в Криму і її презентація в Сімферополі пройде на початку цього тижня.

Книгу під назвою «Мустафа Джемілєв: Людина, яка перемогла сталінізм» написав один з кращих кримських журналістів, публіцист та аналітик Микола Семена. Він відомий за публікаціями в газетах «Известия», «Дзеркало тижня», «День» та інших вітчизняних і закордонних виданнях, редагував низку місцевих видань, співпрацював з Бі-Бі-Сі, працював у прес-службі кримського уряду, є співавтором низки книг і досліджень, заслужений журналіст України.


Ця книга – історико-політичного нарис про Мустафу Джемілєва, найвідомішого у світі кримського татарина. Він – лідер кримськотатарського національного руху. Багатолітній голова Меджлісу кримськотатарського народу. Колишній дисидент, політв’язень і правозахисник. Лауреат багатьох міжнародних премій. Народний депутат України 3, 4, 5 і 6 скликань. Людина складної долі, яка пройшла через тюрми і табори, віддала десятки років життя у боротьбі з несправедливістю.

Автор книги розповів, що попри те, що він знає Мустафу Джемілєва ще з кінця 80 років, робота над книгою дала змогу глибше його зрозуміти і як людину, і як політичного діяча. Микола Семена називає його визначною людиною і зазначає, що Мустафу-ефенді вже кілька разів висували на Нобелівську премію миру. Він вважає, що таке рішення рано чи пізно Нобелівський комітет мав би ухвалити – адже Мустафа Джемілєв зробив величезний внесок не тільки у повалення радянського режиму, але й на чолі кримськотатарського національного руху домігся масової, проте мирної репатріації цілого народу на свою історичну батьківщину.

Книга не випадково називається «Людина, яка перемогла сталінізм», бо всією своєю діяльністю, думками, всім життям і політичним єством Мустафа-ефенді робив усе, щоб подолати це страшне, одне з найстрашніших в історії явищ – сталінізм, – зазначає Микола Семена.

Перший наклад книги – зовсім невеликий, лише 500 примірників. Майже весь він пішов у бібліотеки в Криму і за його межами, а також у кримськотатарські національно-культурні та освітні осередки, тож сімферопольське видавництво Валерія Басирова «Доля» уже випустило додатковий наклад – ще близько тисячі примірників. Але, судячи з усього, книга у продаж не надійде.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG