Доступність посилання

ТОП новини

Німецькі інвестори хочуть врятувати Стебник, Трускавець і Дрогобич від катастрофи


(ілюстраційна фотографія) Карстове проваля на Закарпатті
(ілюстраційна фотографія) Карстове проваля на Закарпатті

Львів – Запобігти техногенній катастрофі та відновити виробництво колись найбільшого підприємства у місті Стебник на Львівщині обіцяють Німеччина і Європейський Союз. Німецькі вчені на гроші ЄС досліджують карстові провалля ґрунту в Стебнику, які загрожують проковтнути не лише це місто у понад 20 тисячі жителів, але і сусідній районний центр Дрогобич та відомий курорт Трускавець.

ЄС виділив півмільйона євро для вивчення підземних пустот, які утворилися через затоплення одного з рудників. Це сталося ще 1983 року, коли проломилася гребля гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал». У результаті екологічної катастрофи, про яку не дуже згадували в радянські часи, близько 5 мільйонів кубометрів розчиненої солі потрапили до річки Дністер.

Грошей на вирішення проблеми в Радянському Союзі не було. Вода, яка почала потрапляти в один із рудників ще наприкінці 70-х, коли в Румунії стався землетрус, руйнувала шахти, тому що соляні пласти розчиняються і це зумовлює утворення підземних пустот. Воду постійно відкачували і планували відновити підприємство протягом 1988-1993 років. Однак роботи на другому руднику припинились. Вісім років тому державне підприємство відмикали від електропостачання, відповідно «Полімінерал» припинив виробництво калійних добрив і почав затоплювати одну шахту, на іншій призупинили роботи.

Відновлення виробництва означає нові робочі місця

Проблему з підземними пустотами у Стебнику Україна самостійно так і не може вирішити роками. Науковці прогнозують, що Стебник, Трускавець і Дрогобич можуть піти під землю.

Неодноразово мовилось, що у цій ситуації потрібні інвестиції, щоб дослідити карстові провалля і водночас вкласти гроші у розвиток першого рудника. Адже німецькі експерти встановили, що його можна розвивати і це робитимуть за німецькі інвестиції. Адже тут є близько 700 мільйонів тонн запасів руди.

До того ж, відновлення виробництва означало б нові робочі місця та економічне відродження міста. Адже припинення виробництва на державному підприємстві «Полімінерал» негативно позначилось на розвитку Стебника. Мешканці працюють у Трускавці і Дрогобичі. На державному підприємстві не зберігся трудовий колектив, а це професійні прохідники, машиністи. Із 200 підривників залишився один.

Інвестори хочуть гарантій від влади

Але спершу німецькі вчені взялися за вирішення екологічної проблеми і уже досліджують територію з карстовими проваллями.

За словами менеджера проекту, представника делегації з Тюрінгії Ліліани Грицишин, вони спрогнозують у своїх дослідженнях напрям руху карстових утворень, щоб не допустити катастрофи.

«Тюрінгія виділила гроші спеціально для проекту, щоб підготувати документацію, інформацію, що робити з тою шахтою, яка є затоплена, що робити з карстовими проваллями. Буде надана повна інформація для інвестора», – каже вона.

Ліліані Грицишин, яка мешкає у Німеччині, вдалося переконати німецьких інвесторів у перспективності проектів у Стебнику. Але німецьких бізнесменів турбує нестабільність в Україні. Вони вважають недопустимим, коли кожна нова влада змінює закони і правила гри. А тому хочуть гарантій.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG