Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК: влада використовує адмінресурс у виборах


Заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна заявляє, що через використання владою адміністративного ресурсу у процесі підготовки та проведення виборів до місцевих органів самоврядування фактично заблоковано участь політичних партій, які опонують владі.

Про це Усенко-Чорна заявила сьогодні на зустрічі з делегацією Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, – повідомляє агентство УНІАН.

«Уперше за останні роки в Україні сформовані виборчі комісії не на паритетних засадах, а при цілковитому домінуванні окремої політичної сили. Таке домінування у виборчих комісіях спотворює не тільки загальні принципи проведення вільних чесних виборів, але й викривлює на практиці право взяти участь у виборах в окремих регіонах». Сьогодні, за словами Усенко-Чорної, «одна з потужних політичних сил, по суті, позбавлена можливості брати участь у виборах».

«У діяльність політичних партій втручаються органи виконавчої влади, зокрема, адміністративним шляхом заблокована участь у виборах конкретної політичної сили», – сказала Жанна Усенко-Чорна.

Заступник глави ЦВК повідомила представникам європейської організації, що «найбільшими вадами та погрозами нового закону про місцеві вибори, ухваленого перед виборами, є скорочення строків виборчого процесу».

На її думку, це практично руйнує право партій на оскарження результатів і дій виборчих комісій.

«Хоча номінально таке право в законі присутнє, але практика і швидкість виборчого процесу це право призводить до нуля», – уточнила Усенко-Чорна.

«Закон виписаний таким чином, щоб максимально розширити коло для використання адміністративного ресурсу», – вважає заступник глави ЦВК.
XS
SM
MD
LG