Доступність посилання

ТОП новини

Влада продає іноземним компаніям київські землі (огляд преси)


Київ – «Газета по-українськи» коментує наміри Президента Віктора Януковича скасувати пропорційні вибори й запровадити мажоритарні. Хто такі мажоритарники? – запитує видання. Це люди, які ідеологічно не дуже сильні, але багаті. І їх можна легко загнати в будь-яку більшість. Ще експерти видання не схвалюють прагнення глави держави проводити вибори Президента і парламенту в один рік. Якщо це станеться, то існує загроза того, що всі вони представлятимуть одну політичну силу. Фактично це шлях до узурпації влади. І поміняти когось упродовж наступних п’яти років, щоб урівноважити владу, виборець не зможе.

Дописувач газети «Голос України» наголошує на неповажному ставленні в Україні до фундаментальної науки. Коли серед
високопосадовців мова заходить про науку, то акцентується увага лише на одному аспекті сучасних досліджень: їх корисності на сьогоднішньому етапі. Фундаментальна ж наука, що не направлена на миттєву або короткочасну вигоду, на думку автора статті, нікого не цікавить – ні державу, ні приватний бізнес, сконцентрований лише на так званих «коротких грошах». З цим не можна миритись, інакше суспільство очікує розумова деградація й істотне зниження якості життя. Про це йдеться в статті «Без фундаментальної науки ми ніхто».

Неврожай основних сільгоспкультур позначився на меню українців, але не на гаманцях аграріїв і переробників. Як пише «Ділова столиця», ціни на харчі у вересні шокували багатьох: вони щонайменше на 10-15% вище літніх і чи не вдвічі – торішніх. «Винуватцем» рекордного подорожчання не в останню чергу став низький урожай зернових, овочів і фруктів. Але, як зазначає видання, багато виробників занадто переоцінили дефіцит сировини і під прикриттям загального ажіотажу «домалювали» ціни.

Київська міськадміністрація з дозволу уряду поповнить бюджет за рахунок продажу землі. Головні покупці – іноземні компанії й дипломатичні представництва. Йдеться, передусім, про землю, яку вони зараз орендують. Експерти прогнозують появу тіньових схем для передачі ділянок підконтрольним компаніям. Про інші наслідки столичної приватизації розповідають видання «Економічні відомості».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG