Доступність посилання

ТОП новини

Студенти протестують проти «комерціалізації» освіти


Сьогодні у 16 містах України відбуваються страйки студентів проти урядової постанови, що дозволяє вищим навчальних закладам запроваджувати платні послуги.

Студенти Києва, Львова, Луцька, Харкова, Луганська та інших міст вийшли на вулиці з гаслами «Освіта – не товар, універи – не базар» та «За вільну освіту».

Вчора Президент Віктор Янукович назвав неприпустимим запровадження платних послуг для студентів і наказав прем’єр-міністру Миколі Азарову скасувати цей документ.

Однак студенти напередодні виборів не вірять обіцянкам влади, розповів Радіо Свобода координатор всеукраїнського протесту Михайло Каменєв: «На нас звернули увагу тільки тоді, коли ми оголосили про всеукраїнську акцію, в якій візьмуть участь десятки тисяч людей. До того нас просто ігнорували як у Президента, так і у прем’єра, і в Міністерстві освіти».

Організатори Всеукраїнської акції протесту зазначають, що в демонстраціях не братимуть участі політичні партії. У повідомленні йдеться: «Якщо якась із партій з’явиться на акції, ми розцінюватимемо це як відверту провокацію».

За Конституцією, вища освіта в Україні безкоштовна. Однак 27 серпня Кабмін ухвалив постанову, за якою дозволив державним і комунальним вищим навчальним закладам, серед іншого, брати зі студентів гроші за пропуски занять і проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

Також Кабмін дозволив брати гроші зі студентів, які планують перевестись з одного вищого навчального закладу до іншого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG