Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Азаров пробиває шлях до Європи


Брюссель – Прем’єр-міністр Микола Азаров сьогодні розпочинає перший візит до європейських установ з часу вступу на посаду. Доповідь про роботу Кабінету міністрів, приготування до саміту «Україна-ЄС», зустрічі з головами Європейської ради та Європарламенту, а також з декількома єврокомісарами, – як бачимо, програма перебування прем’єра у столиці об’єднаної Європи обіцяє бути дуже напруженою. Особливо це стосується складних переговорів, щодо Зони вільної торгівлі, яким він спробує дати новий імпульс.

Підтверджувати зацікавленість України у європейській інтеграції приїжджає сьогодні до Брюсселя Прем’єр-міністр Микола Азаров. Про те, що новий український уряд хоче в найкоротші строки підписати з ЄС Угоду про асоціацію голова уряду неодноразово заявляв на останніх зустрічах з представниками країн-членів співдружності. Тепер він має намір шукати у цьому підтримки і серед лідерів євроустанов. Тому протягом дня у нього заплановано чимало важливих зустрічей, – каже у інтерв’ю Радіо Свобода посол України при ЄС Констянтин Єлісеєв.

«Цей візит відбувається перед самітом, що відбудеться 22 листопада у Брюсселі. Тож звичайно, ключова його спрямованість буде абсолютно прагматична й орієнтована на економічні, торговельні питання та інвестиції. Ще один дуже важливий аспект зустрічей – питання енергетичної безпеки», – пояснює посол Констянтин Єлисєєв.

Важливим моментом зустрічей Миколи Азарова з європейськими чільниками буде намагання владнати суперечності, що гальмують переговори про майбутню Зону вільної торгівлі.

«Минулого тижня відбувся 13-й раунд переговорів щодо всеохоплюючої поглибленої Зони вільної торгівлі. Очікується, що сьогодні будуть обговорені деякі, пов’язані з цим, чутливі питання. Ми спробуємо на політичному рівні знайти спільні взаємоприйнятні розв’язання», – каже посол, додаючи, що через це програма візиту включає широке коло зустрічей, зокрема, з президентом Європейської ради, головою Європарламенту, комісарами з енергетики, торгівлі та розширення.

Королівський Інститут «Еґмонт» організував також конференцію, де Микола Азаров виступить із доповіддю про роботу уряду та перспективи соціально-економічних реформ в Україні.

Після зустрічі з комісаром з питань розширення Штефаном Філе має бути підписаний меморандум із «Всеосяжної програми інституційної розбудови», – сказала Радіо Свобода речниця Єврокомісії Анжела Філоте.

«Всеосяжна програма інституційної розбудови» розроблена для країн-учасниць Східного партнерства. Її мета полягає у розвитку можливостей державних адміністративних установ. Цю програму також мають використати для імплементації Угоди про асоціацію з Україною», – пояснила представниця Комісії Європейського Союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG