Доступність посилання

ТОП новини

У Києві знову мітингують на захист української мови


Київ – У Києві очікують на черговий мітинг проти проекту Закону «Про мови в Україні». Організатори – Народний комітет захисту – виставляють владі кілька умов, серед яких основна – зняття з реєстрації відповідного законопроекту. Натомість автори законопроекту – депутати від коаліції – радять активістам реальними кроками захищати українську мову.

Один із учасників Народного комітету захисту України, відомий правознавець-міжнародник Володимир Василенко розповідає, що на мітингу на захист української мови учасники вимагатимуть від влади три важливих кроки. Перший – скасувати реєстрацію законопроекту «Про мови в Україні», другий – ухвалити новий закон про ратифікацію Європейської мовної хартії і третій – звільнити міністра освіти й науки Дмитра Табачника.

«Ця акція неодноразова. Чим більше громадян буде залучено до цієї акції, тим більшим буде тиск на владу і тим більше ймовірності, що влада відмовиться від цього законопроекту», – вважає Володимир Василенко.

Закон про мови небезпечний для українців – Василенко

Мітинг на захист української мови – не перша акція проти проекту Закону «Про мови в Україні». Напередодні проти законопроекту мітингували і представники опозиції, і громадські активісти.

Тим часом у провладній парламентській більшості сумніваються, чи вдасться їм зібрати потрібну кількість на підтримку проекту закону, який зокрема суттєво розширює функціонування російської мови. «Регіонал» Михайло Чечетов напередодні повідомив (http://www.segodnya.ua/news/14179528.html) одному з українських видань, що у партії поки немає впевненості, що на підтримку законопроекту знайдеться 226 голосів.

Професор Володимир Василенко переймається, що якщо закон таки підтримають у парламенті, українська мова залишиться лише на рівні побутового спілкування. «Цей закон ставить під загрозу саме існування України і веде до ліквідації її державності», – наголосив він у коментарі Радіо Свобода.

Комуністи кажуть, що законом, мовляв, захищають права людини

Натомість один із авторів законопроекту, лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко запевняє, що головна мета законотворців не політична, вони таким чином захищають права людини в Україні. «Ми послідовні і постійно про це говоримо, нічого дивного тут немає. Ми захищаємо права людей, і хочемо, щоб громадянин України був духовно багатшим: знаєш дві мови,знаєш культуру іншої країни, ти духовно багатший», – додає народний депутат.

Проект Закону «Про мови в Україні», зареєстрований на початку вересня, передбачає зокрема запровадження діловодства російською мовою й розширення її використання у навчальному процесі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG