Доступність посилання

ТОП новини

Свято Покрови у Львові: молодь у вишиванках і з національними прапорами


Львів – Молодіжні організації закликали львів’ян одягнути 14 жовтня вишиванки, причепити на одяг червоно-чорні стрічки і вивісити червоно-чорні стяги на своїх будинках, щоб у такий спосіб вшанувати 68-річницю утворення Української Повстанської Армії.

14 жовтня, на свято Покрови Пресвятої Богородиці, у Львові відзначать день утворення УПА, а 15 жовтня відбудуться численні заходи, присвячені провіднику ОУН Степанові Бандері, якого у 1959 році вбив радянський аґент Сташинський.

Молоді люди роздаватимуть перехожим червоно-чорні стрічки і листівки з інформацією про свято Покрови. Адже, за легендою, праздник почали вшановувати у Візантії після видіння святого Андрія Юродивого. Богородиця своєю хусткою-омофором покрила голови людей, охороняючи їх від ворогів, які оточили місто. Однак коли саме це сталося, досі немає відповіді.

Молодіжні організації відмежувались від партій

Як повідомив Радіо Свобода один з ініціаторів акції Андрій Дедишин, у день Покрови важливо згадати усіх, хто віддав своє життя за незалежність України, а червоно-чорні кольори ще з початку ХХ століття є символом національно-визвольної боротьби.

Члени молодіжних організацій планують провести пішу ходу, запалити багаття на площі Ринок і співати повстанські пісні, марш українських вояків. Буде й екскурсія до польових баз УПА. Однак усі ці заходи відбуватимуться без присутності будь-яких партій. Адже кожна політична сила самостійно вшановує річницю утворення УПА, загалом відбудеться півсотні заходів.

Свято Покрови є одним із величних днів у церковному році. За покровительством до Богородиці звертались у своїх молитвах українські козаки. У козацькі часи головний храм у Запорізькій Січі називався на честь Покрови Пресвятої Богородиці. До слова, лише в України є ікона – козацька Покрова, на якій Матір Божа простирає свій покров над козаками, духовенством, гетьманами, які свої молитви звертають до неї. Власне УПА взяла приклад з козаків і днем створення армії обрала Покрову.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці для християн – це ще й передусім повага до жінки, вшанування материнства, міцної родини, яка становить основу нації.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG