Доступність посилання

ТОП новини

У Львові правозахисник Олексій Вєренцов отримав три доби адмінарешту


Олексій Вєренцов
Олексій Вєренцов

Львів – Згідно із рішенням Галицького суду правозахисник Олексій Вєренцов отримав три доби адміністративного арешту за непокору вимогам працівників міліції припинити акцію протесту під стінами прокуратури Львівської області.

Правозахисник Олексій Вєренцов розповів, що 13 жовтня, близько 17 години його затримали спіробітники Галицького райвідділу міліції, серед них був заступник начальника, майор Маруняк, і відвезли у райвідділ.

Міліціонери склали два адміністративні протоколи. В одному зазначалось, що Олексій Вєренцов не попередив за два дні міськраду Львова про проведення акції біля приміщення обласної прокуратури, а в другому, що він не виконав розпорядження працівників міліції і не припинив захід.

Усю ніч правозахисник провів у райвідділі у статусі затриманого. Зранку його доставили у Галицький суд Львова. Під час розмови з журналістом у нього правоохоронці вилучили мобільний телефон.

Щовівторка люди протестують проти корупції в прокуратурі

Громадська організація «Вартові закону» на чолі з правозахисником Олексієм Вєренцовим від серпня щовівторка проводить пікетування біля приміщення Львівської обласної прокуратури на знак протесту щодо її бездіяльності у кримінальних справах, які стосуються прав громадян і тривають роками.

Правоохоронці вимагали від ініціаторів акції припинити несанкціонований пікет. В офіційному повідомленні Управління МВС у Львівській області мовиться, що правозахисник затриманий за злісну непокору вимогам міліції.

Тим часом правозахисник стверджує, що їхня акція мирна, не перешкоджала громадському порядку. Під час останнього протесту близько 40 осіб символічно «хоронили» правоохоронну систему України. До того ж захід відбувається щовівторка, а заявку у мерію подали ще три місяці тому. Про свій черговий захід 12 жовтня учасники попередили мерію листом за дві години до його початку.

Начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міської ради Остап Процик зазначає, що згідно рішення міськради від 2004 року, за три дні до проведення заходу його організатор має попередити мерію.

Але згідно статті 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, демонстрації, про проведення яких завчасно повідомляють органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Тобто конкретного терміну не встановлено. А місцевий орган влади ухвалив власний правовий акт на основі Указу Президії ВР СРСР. На думку експертів, це порушення свободи мирних зібрань. Неодноразово громадські активісти оскаржували рішення Львівської міськради у Генпрокуратурі.

Громадська організація «Вартові закону» відстоюватиме свою позицію і право на мирні зібрання у суді.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG