Доступність посилання

ТОП новини

У ЦВК заявляють про масові безпідставні відмови в реєстрації кандидатів на виборах


Заступники голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера й Жанна Усенко-Чорна заявляють, що територіальні виборчі комісії допускали масові безпідставні відмови реєстрації кандидатів на посади депутатів місцевих рад і сільських, селищних і міських голів на місцевих виборах.

«Насправді мала місце практика відмов у реєстрації кандидатам, причому в багатьох випадках з надуманих підстав», – сказав Магера.

За її словами, зокрема, серед підстав для відмови в реєстрації було неправильне вказування назви виборчкому, куди кандидат подавав заяву про реєстрацію.

При цьому Магера висловив здивування тим, що суди при розгляді скарг на такі рішення тервиборчкомів у багатьох випадках визнавали порушення комісій, однак відмовлялися зобов’язувати їх виправити свою помилку й внести громадян, чиї права на реєстрацію були порушені, у списки кандидатів на відповідні посади в місцевих органах влади.

Усенко-Чорна наголосила, що більшість громадян, яким відмовили в реєстрації, належить до опозиційних партій. Магера додав, що побоюється того, що внаслідок таких рішень тервиборчкомів і судів може збільшитися кількість позовів громадян України в Європейський суд у правах людини до України з питань, пов’язаних із місцевими виборами.

За словами Усенко-Чорної, факти масових відмов у реєстрації зафіксували по всій Україні.

Реєстрація кандидатів на місцеві вибори уже завершена.
XS
SM
MD
LG