Доступність посилання

ТОП новини

Зернотрейдери заявляють про нове блокування суден із зерном


Українська зернова асоціація заявила, що в усіх українських портах знову почалася повна блокада суден із зерном, призначеним на експорт.

Як мовиться в поширеній агентствами в неділю заяві, доручення зупинити відвантаження зернових дало керівництво Державної митної служби.

Відтак, заявляє асоціація, від суботи робота зерноторгових компаній повністю паралізована: митна служба не випускає з портів навіть ті судна, які вже завантажені і мають оформлені документи.

В Українській зерновій асоціації негативно розцінюють такі дії, бо фактична заборона на відвантаження зерна здійснюється без опублікування відповідної постанови Кабінету Міністрів.

На початку жовтня уряд ухвалив запровадити квотування на експорт зернових до самого кінця року, але постанову про це офіційно ще не публікували. Українська зернова асоціація вважає, що таке обмеження нині не потрібне завдяки доброму врожаєві. У разі ж, якщо квоти будуть запроваджені, асоціація закликає значно збільшити їх.

У серпні-вересні українські зернотрейдери вже мали подібні проблеми з відвантаженням зерна в портах України. Тоді Держмитслужба мотивувала значні затримки, які іноді сягали півтора-двох місяців, необхідністю експертного контролю за якістю експортовуваного зерна. На початку жовтня вимогу про такий контроль було скасовано.
XS
SM
MD
LG