Доступність посилання

ТОП новини

Нова британська стратегія в галузі безпеки: найбільша загроза – тероризм та кібер-атаки


Лондон – Небезпека тероризму та кібер-атак переважила за значенням загрозу поширення ядерних матеріалів та розвалу слабких держав у новій британській Національній стратегії у галузі безпеки, яку оприлюднили в понеділок. Ця стратегія є засадою широких змін у британській оборонній галузі, їхні деталі стануть відомі у вівторок.

Британський уряд сподівається, що нова Національна стратегія у сфері оборони допоможе переконати скептиків, що великі зміни в оборонній галузі, деталі яких стануть відомі завтра, ґрунтуються на стратегічному підході, а не на потребі проводити бюджетні заощадження. Вже відомо, що згідно з переглядом видатків на громадські потреби, які оприлюднять цього тижня, витрати на оборонну галузь мають скоротити на 8 відсотків.

Проте спеціальний парламентський комітет у своєму звіті вже долучився до голосів тих критиків, що кажуть: кардинальні зміни в оборонній галузі, перші від 1998 року, є поспішними і більше спрямованими на скорочення рекордного британського дефіциту бюджету, ніж на протидію майбутнім небезпекам для Британії.

Британський уряд намагається скоротити дефіцит бюджету, що становить приблизно 11 відсотків ВВП, а водночас зберегти статус Британії, як серйозної військової потуги в Європі і надійного союзника США. Стратегія пояснює принципи, які стоять за змінами у британських збройних силах. Вона є підставою для нової форми і чисельності армії, обґрунтуванням для скорочень чисельного складу, техніки та устаткування, що дозволять виконати показник зі скорочення фінансування.

Терористична діяльність із боку таких організацій, як «Аль-Каїда», та кібернетичні напади названо найбільшими загрозами для безпеки країни. Натомість прямий збройний конфлікт із іншою країною стоїть лише на четвертому місці у переліку потенційних загроз для Великої Британії. На третьому місці небезпека природних катастроф.

Саллі Лівзлі є радником уряду з проблем безпеки і захисту населення. Він каже, що «терористи можуть мати на вулицях дуже потужну зброю – бомби, місто може захопити воєнізоване угруповання. Якщо на додаток відбувся б напад на наші системи зв’язку, Британія була б паралізована. Тому уряд вживає цих сильних, надзвичайних заходів».

Проте Комітет Палати Громад парламенту з питань громадської адміністрації у своєму звіті каже, що, беручи до уваги очікувані масштаби скорочення видатків, він сумнівається, що уряд здатний на перегляд у галузі оборони, який був би з будь-якої точки зору стратегічним.

Можливі наслідки скорочення видатків

Скорочення видатків на оборону може мати глибокі наслідки для британської промисловості, адже деякі британські регіони дуже залежать від оборонних контрактів. Можливі також політичні та дипломатичні наслідки.

Владну Консервативну партію прем’єр-міністра Дейвіда Камерона традиційно вважають такою, що серйозно підтримує збройні сили, тож скорочення видатків на оборону викликало значні суперечності у владі.

На міжнародному рівні минулого тижня держсекретар США Гілларі Клінтон та міністр оборони США Роберт Ґейтс висловили занепокоєння з приводу скорочення оборонних бюджетів країн-членів НАТО, яке, на їхню думку, можливо, заходить задалеко. Члени НАТО зобов’язані видавати на оборону щонайменше 2 відсотки ВВП.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG