Доступність посилання

ТОП новини

Більшість переймається строками, а опозиція – урядом


Київ – Цього тижня Верховна Рада планує розглянути близько дев’яноста проектів та постанов. Серед іншого, парламентська більшість збирається продовжити термін повноважень чинної Верховної Ради. Натомість опозиція має намір порушити питання про відставку Прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Найближчими днями Верховна Рада переголосує законопроект про зміни до Конституції Україні, які стосуються терміну повноважень парламенту та Президента. Законопроект передбачає, що Верховна Рада обирається на п’ять років, а не на чотири, як записано у чинній Конституції.

Володимир Литвин
Крім того, передбачено, що вибори керівника держави мають відбутися в останню неділю березня п’ятого року його повноважень, а вибори парламенту – останньої неділі жовтня п’ятого року повноважень Верховної Ради. Натомість чинна редакція Основного закону передбачає вибори парламенту навесні, а вибори Президента – восени.

8 жовтня парламент голосами більшості вже скерував відповідний законопроект до Конституційного Суду. Однак спікер Володимир Литвин каже, що виникає запитання: парламенту якого скликання стосуються ці зміни?

«З Конституцією жартувати непотрібно, щоб потім це не відгукнулось у майбутньому», – зауважив він.

Спікер передрік опозиції нуль «на виході»

Натомість фракція БЮТ розпочала збір підписів щодо питання про відставку уряду Миколи Азарова.

Сергій Соболєв
«Для нас це питання принципове, – каже голова опозиційного уряду депутат-б'ютівець Сергій Соболєв. – Ми б, можливо, не піднімали це питання місяць чи два тому. Ми б не піднімали це питання півроку тому. Бо ми хотіли зрозуміти: яку ж країну збираються будувати цей уряд і цей Президент? За вісім місяців роботи цієї урядово-президентської команди все стало зрозуміло».

Утім, серед депутатів, навіть опозиційних, поширеною є думка, що опозиція не зможе зібрати 226 голосів для того, щоб відправити уряд у відставку. У спікера Володимира Литвина є сумніви навіть щодо того, чи назбирається 150 голосів для того, щоб винести питання на розгляд.

«Не треба до ворожки ходити, щоб сказати, що на виході, навіть якщо ця ініціатива буде реалізована, нічого не буде», – прокоментував він ініціативу фракції БЮТ.

Також на порядок денний парламенту цього тижня винесені законопроекти про державні закупівлі, про зміни до закону «Про судоустрій та статус суддів». Має бути завершений розгляд законопроекту про підготовку та реалізацію інвестиційних проектів за принципом «єдиного вікна». У п’ятницю парламент має намір розглянути питання про дострокове припинення повноважень депутатів-сумісників. А ось закон про мови, який передбачає, за словами спікера, найближчі два пленарні тижні розглянутий не буде.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG