Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі і Меркель хочуть змінити Лісабонський договір


Президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Анґела Меркель заявили в понеділок, що хочуть змінити Лісабонський договір про засади функціонування Європейського Союзу, щоб була змога карати держави-члени з надмірними бюджетними дефіцитами.

За словами Меркель, необхідно розробити новий механізм, який дав би можливість реагувати на такі явища і притягати за них до відповідальності, а для цього потрібно змінити договір.

Спільна заява керівників Франції й Німеччини пролунала в той час, як на засіданні міністрів фінансів країн-членів ЄС у Люксембургу, як повідомив міністр фінансів Італії Джуліо Тремонті, було досягнено домовленості зробити суворішими правила бюджетної дисципліни Євросоюзу.

Обидва керівники зустрілися ввечері в понеділок у французькому місті Довілі напередодні їхніх дводенних переговорів із президентом Росії Дмитром Медведєвим, який прибуває туди ще пізніше цього ж дня.

Як вважають, вони намагатимуться переконати російського керівника, що в інтересах Москви бути ближчою до Європи, зокрема, в питаннях безпеки. Очікують, що майже напевно буде порушене питання про нову систему протиракетної оборони, яку хоче створити союз НАТО, і про можливу участь у ній також і Росії.
XS
SM
MD
LG