Доступність посилання

ТОП новини

Чехія ще не вирішила, чи видавати Данилишина Україні


Богдан Данилишин
Богдан Данилишин

Прага – Колишнього міністра економіки України Богдана Данилишина, який від середини серпня перебував у міжнародному розшуку, затримали на території Чехії. Про це повідомило у вівторок Національне центральне бюро Інтерполу Чехії. Богдана Данилишина, який був міністром в уряді Юлії Тимошенко, нині звинувачують у зловживанні владою або службовим становищем. Йому інкримінують завдання збитків державі в особі Міністерства оборони майже на 14 мільйонів гривень через неефективне та надмірне витрачання державних коштів при державних закупівлях. Сам Данилишин ці звинувачення відкидає. Речник Поліції Чехії Павла Копецка в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердила факт арешту Богдана Данилишина.

– Чи можете підтвердити факт затримання громадянин України Богдана Данилишина?

– Вчора (18 жовтня – ред.) близько 10-ї години вечора група цільового розшуку поліції Чехії затримали чоловіка української національності на основі подання в міжнародний розшук. У картці міжнародного розшуку було вказано, що громадянин підозрюється у злочині, а саме в порушенні чинного законодавства при «розпоряджанні чужим майном», який був скоєний у 2007 році. Громадянин надав вигідніші умови одній з фірм, внаслідок чого Україні були завдані збитки, котрі перевищують суму в 1 мільйон 300 тисяч євро. Зараз затриманий перебуває у камері попереднього затримання. Згодом вирішиться, чи його передадуть до України в руки української юстиції.

– Чи Україна вже звернулась з проханням про його видачу?


– Станом на цю хвилину, оскільки минув короткий час, я не можу це вам підтвердити, тому що це справа правових органів, це вже не вирішує поліція. Нас повідомлять, чи буде реалізована передача громадянина.

– Чи пан Данилишин при затримання чинив опір, чи зробив якісь заяви?


– Затримання відбулось доволі швидко, у чоловіка не було можливості ні боронитись, ні щось говорити. Щодо самого факту затримання він не висловився.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG