Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч до дня народження міністра: у Криму засідає Рада міністрів оборони країн СНД


Михайло Єжель
Михайло Єжель

Сімферополь – У середу в Лівадійському палаці в Ялті проходить зустріч керівників оборонних відомств країн Співдружності Незалежних Держав. Україна вперше проводить засідання Ради міністрів оборони країн СНД на своїй території, попри те, що сама має статус лише спостерігача в цій структурі.

Це вже 59 засідання Ради міністрів оборони країн СНД. Порядок денний заходу передбачає розгляд близько 20 питань. У Білій залі Лівадійського палацу учасники саміту обговорюють Положення про Координаційний центр з питань ремонту, постачання запасних частин і модернізації озброєння і військової техніки Збройних сил країн-членів СНД, систему обміну інформацією про наявність надлишкових озброєнь і військової техніки, прикладні програми, котрі забезпечать функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи безпеки польотів та надійності авіаційної техніки військового призначення тощо.

Крім того, передбачено розглянути питання, пов’язані з військово-меморіальною роботою у Збройних силах країн-членів СНД, спільною пошуковою роботою з виявлення неврахованих поховань і непохованих останків загиблих у роки Другої Світової війни.

Після спільного засідання заплановані двосторонні зустрічі, в рамках яких пройде підписання міністрами оборони України і Росії Михайлом Єжелем та Анатолієм Сердюковим «Протоколу між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Російської Федерації про надання інформації про загальну чисельність особового складу та основних озброєнь Чорноморського флоту Російської Федерації, які перебувають на території України».

У чому ж інтерес України?

Україна як спостерігач не має голосу у Раді міністрів оборони країн СНД, тож мусила б бути якась суттєва причина для того, щоб витрачати значні кошти з небагатого оборонного бюджету на обслуговування десятка військових делегацій з цілою низкою VIP-осіб. Військовий експерт, головний редактор інтернет-видання «Флот-2017» Дмитро Тимчук в інтерв‘ю для Радіо Свобода припустив, що Україна може мати зацікавленість у питанні про Об’єднану систему протиповітряної оборони країн-членів СНД, а питання про її оптимізацію та бойовий склад винесено на розгляд Ради.

Проте він більше схиляється до версії, що проведення цього саміту – просто данина нинішній проросійські моді в новій владі. За словами Дмитра Тимчука, відомо, що саме Росія задає тон в Раді міністрів оборони країн СНД, тож проведення Україною на свій кошт захід структури, від якої раніше вона дистанціювалася, в Москві мали б оцінити.

Водночас, в Департаменті преси і зв'язків із засобами масової інформації Міноборони України не могли відповісти на запитання, чим важливий нинішній Ялтинський саміт для України, порадивши запитати про це безпосередньо у міністра. Разом з тим, стало відомо, що напередодні Михайло Єжель відзначав свій 58 день народження, тож засідання Ради міністрів оборони країн СНД приємним і чудесним чином стало приводом для колег-міністрів привітати господаря саміту й ознайомитися на практиці з гостинністю українських військових.

До речі, українську гостинність не так давно з подібного приводу демонстрував і Верховний головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Янукович. На початку липня привітання до дня свого народження Президент України приймав під час неформального саміту глав країн СНД, що теж відбувся в Ялті.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG