Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України неправильними кроками відлякує інвесторів – експерти


Запровадження квот на експорт зерна дуже негативно вплинуло на бажання іноземних інвесторів вкладати гроші в українську економіку. Таку думку висловив в ефірі Радіо Свобода Ярослав Солтис, колишній голови правління Національного банку України.

«Квоти треба було вводити весною, або на початку року. А не коли ви виростили врожай, зібрали його, завантажили його в судна, а вам кажуть, що ви не маєте права продавати і не входите у квоту. Чому це так робиться? Навіщо? І для кого ці квоти встановили?», – сказав Солтис.

Ще один удар по інвестиційному клімату Україну, на думку економіста, нанесли розмови про реприватизацію «АрселорМіттал Кривий Ріг».

«Це ж була наша найбільша закордонна реальна інвестиція, але ми знову налякали цього інвестора, а через нього й усіх інших. Тих хто давно приглядається до України, знає усі переваги, знає, що ми виростили гарне зерно, але не даємо його продати за гарними цінами», – вважає економіст.

Дуже суттєвий «відлякувальний ефект» на інвесторів справило бажання змінити Податковий кодекс, – заявив колишній заступник голови правління Національного банку України Олександр Савченко.

«Я знаю багатьох інвесторів, які просто зупинили інвестиції в Україну, бо чекають, що буде з оподаткуванням. У шоковому стані й головні інвестори України – її громадяни. Вони не знають, у що виллється зміна Податкового кодексу», – стверджує експерт.

Савченко радить швидше запроваджувати новий Податковий кодекс, якщо вже процес змін розпочали, але відтермінувати у часі на 3-4 роки «найбільш контраверсійні статті», такі як оподаткування депозитів і нерухомості.

«Оподатковуючи нерухомість ми ударимо по будівельній галузі, яка і так лежить. Натомість варто було б оподатковувати завезення золота», – сказав Олександр Савченко в ефірі Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG