Доступність посилання

ТОП новини

Українці відстояли секонд-хенд?


Під парламентом протестують проти заборони на ввезення секонд-хенду, Київ, 20 жовтня 2010 року
Під парламентом протестують проти заборони на ввезення секонд-хенду, Київ, 20 жовтня 2010 року

Київ – Під стінами Верховної Ради у середу виступали проти заборони імпорту секонд-хенду. Понад 600 учасників акції протесту вимагали від депутатів не підтримувати норму, внесену урядом у проект Податкового кодексу, яка, в разі ухвалення, унеможливить ввезення уживаного одягу до України. Новину про можливість заборони ввезення такого товару повідомив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський. За його словами, лише у 2010 році до країни завезено майже 40 тисяч тонн секонд-хенду на суму понад 39 мільйонів доларів. Водночас, організатори акції протесту вважають, що в Україну імпортується така кількість уживаного одягу, на яку є попит.

88 мільйонів гривень надійшло до державного бюджету України від мита, стягненого з імпортованого уживаного одягу, сказала Радіо Свобода директор мережі магазинів секонд-хенду Любов Щегельська. Крім того, за її словами продавці цього товару виконують соціальну функцію.

«Демографічну ситуацію покращуємо з допомогою цих речей, тому що молодь розуміє, що не може купити дитині капчики маленькі, що коштують 300 гривень у магазині. Зараз є така тенденція, що люди просто скуповують уживаний одяг, щоб запастися на роки», – повідомила вона.

Українцям потрібен поношений одяг?

x
Секонд-хенд – це і робочі місця


До того ж, заборона на імпорт уживаного одягу призведе до підвищення рівня безробіття та поставить більшість українців перед питанням, у що одягатися, вважає президент Асоціації дилерів секонд-хенду Владислав М'ясоєдов.

«Ми приблизно підрахували, що в цій діяльності близько 300 тисяч українців зайняті. Одягається в цю продукцію 63 відсотки українців», – запевнив М'ясоєдов

Уживаний одяг із Європи – не лише для бідних


Про популярність уживаних, але якісних речей із Європи серед українців свідчить і той факт, що купувати в секонд-хенд собі дозволяють не лише незабезпечені громадяни, а й представники шоу-бізнесу та члени їхніх сімей, сказав Радіо Свобода фронт-мен гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко, який також прийшов підтримати акцію протесту.

«Моя мама дзвонить до мене і хвалиться, що вчора купила таку дублянку за 75 гривень – просто бомба! Чому один олух сказав – і 40 мільйонів мають так само зробити? Він же не живе так само, як ми!» – обурюється Кузьменко.

Бродський лякає

Ідея заборонити імпорт секонд-хенду походить від представників української легкої промисловості, оскільки, присутність уживаного одягу на ринку створює неконкурентні умови для вітчизняних виробників, заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Крім того, за словами чиновника, секонд-хенд може бути небезпечним для здоров’я тих, то його купує. По-перше, невідомо, чим могли хворіти люди, які були першими власниками цих речей, по-друге, підчас дезінфекції секонд-хенду використовуються небезпечні хімічні речовини, каже Бродський. Голова Держкомпідприємництва висловив підозру, що під виглядом уживаних речей до України завозиться багато контрабанди.

Парламентська більшість не проти секонд-хенду

Утім, акція протесту, вочевидь, вплинула на провладну парламентську більшість, оскільки голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не висловив підтримки урядовій пропозиції.

«Ми подали сигнал уряду щодо формування (Податкового) кодексу, що на даному етапі ми вважаємо недоцільним робити повну заборону на цьому напрямку. Я гадаю, ті люди, які працюють над законопроектом, врахують цю пропозицію у тексті закону», – заявив головний парламентський регіонал.

В акції протесту взяли участь продавці та покупці секонд-хенду з різних регіонів України, зокрема з Криму, Донбасу та західних областей.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG