Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи допоможе Вірменії йти шляхом демократії


Опозиційна акція протесту біля будівлі уряду під час міжнародного форуму «Заради майбутнього демократії», Єреван, 19 жовтня 2010 року
Опозиційна акція протесту біля будівлі уряду під час міжнародного форуму «Заради майбутнього демократії», Єреван, 19 жовтня 2010 року

Прага – В Єревані у середу завершився триденний міжнародний форум під егідою Ради Європи «Заради майбутнього демократії». У ньому взяли участь голова Ради Європи Терб’єрн Яґланд, президент ПАРЄ Мевлют Ґавушоґлу, міністри закордонних справ низки країн Європи, дипломати, журналісти, експерти. Форум проходив під сильним впливом наслідків кривавих подій 1 березня 2008 року в Єревані, коли у сутичках демонстрантів опозиції з владою загинуло 10 осіб і було поранено понад 200, а чимало учасників і до сьогодні перебуває у в’язницях Вірменії. Форум показав, що Європа пильно стежить за процесами у вірменському суспільстві.

Приймаючи у середу в своїй резиденції голову Ради Європи Яґланда, який брав участь у форумі «Заради майбутнього демократії», президент Вірменії Серж Сарґсян заявив, що його влада «визнає засадничу важливість демократії, прав людини у розбудові вірменського суспільства». А міністр закордонних справ Вірменії Едвард Налбандян визнав у своєму виступі під час закриття форуму Ради Європи, що й через 20 років після проголошення незалежності в його країни є ще проблеми з демократією і це «тривалий процес, бо інакше він перестає бути демократією».

Представники опозиції, зокрема, глава Вірменського національного конгресу і колишній президент країни Левон Тер-Петросян заявив під час форуму в Єревані, що «всі спроби Європи підштовхнути Вірменію на проведення реформ мали зворотний ефект», і вірменська влада продемонструвала «повне нехтування резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи за номером 1677, а Рада Європи своїми невдалими діями сприяла злочинній владі Вірменії».

Під час форму Ради Європи її голова Терб’єрн Яґланд змушений був визнати, що є проблеми з розслідуванням подій 1 березня 2008 року, і про це йшлося під час зустрічей з керівництвом Вірменії. Яґланд також наголосив, у відповідь на запитання про долю політв’язнів у Вірменії, що «в Європі не повинно бути політв’язнів», але також визнав неможливість прямого втручання у внутрішні проблеми Вірменії.

Вірменські політики і журналісти критикують Раду Європи

Чимало учасників форму «Заради майбутнього демократії», правозахисники, опозиційні парламентарі Вірменії гостро критикували Раду Європи, ПАРЄ за непослідовність щодо вимог до влади Вірменії не лише у розслідуванні подій 1 березня, а й за нинішній авторитаризм, корупцію, байдужість до долі політв’язнів у вірменських в’язницях.

Так Заруї Постанян, член опозиції вірменського парламенту, заявила на форумі, що вона розчарована позицією ПАРЄ після того, як рік сама працювала у вірменській делегації. «Адже зрозуміло, що метою ПАРЄ було дійти до політичного рішення, виконати свою місію в оцінці подій 2008 року в Єревані після виборів, коли порушувалися права людини і про це ПАРЕ була інформована, але від неї немає поки що ніякої відповіді на це чи санкцій. Я б хотіла тут закликати Раду Європи використати її можливості, тоді ми просунемося у цій справі вперед», – сказала опозиціонерка.

Інші учасники форуму Ради Європи в Єревані також закликали ПАРЄ активніше впливати на подій у Вірменії і відмовлятися, як сказав керівник вірменської делегації в ПАРЄ Давид Ґарутанян, «від подвійних стандартів».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG