Доступність посилання

ТОП новини

Регіонал «вчинив напад» на львівську «Криївку»


Львів – Народний депутат від Партії регіонів Олег Царьов вимагає закрити львівський ресторан «Криївка» і притягнути до відповідальності її власників. Оскільки цей заклад, за його словами, розпалює міжнаціональну ворожнечу. До такого висновку регіонал прийшов, коли відвідав львівську «Криївку». Тим часом у Львові заява депутата викликала нерозуміння.

«Слава Україні! Героям слава!» – цим вітанням зустрічає відвідувачів чоловік у зеленому однострої з машингвером (трофейна автоматична зброя воїнів УПА). Дизайн львівського ресторану зроблений у стилі упівської криївки, тут і фотографії, і копії листівок та плакатів. На вулиці – ніякої вивіски.

Меню подає чимало цікавої інформації, яку троє власників мережі концептуальних авторських ресторанів «Фест» розшукали по архівних матеріалах. Назви страв з використанням слова «москаль», на кшталт «москалики карасевидні», найбільше образили регіонала Олега Царьова. Але, як розповідають старожили, так у Львові у 1939 році місцеві кухарі називали радянських окупантів, порівнюючи їхній інтелект із риб’ячим.

Заяву регіонала називають політичним піаром


Парламентар звинувачує «Криївку» у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Тим часом один зі співвласників закладу Юрій Назарук наголошує, що завдяки їхньому ресторану панує порозуміння між росіянами, українцями, поляками та людьми інших національностей, які сидять поруч за столиками. Бо створюючи заклад, хотіли поламати міф про Львів, як про «бандерівське місто», куди бояться приїжджати росіяни, бо тут нібито «б’ють москалів».

«Слово «москаль», яке образило народного депутата, не тотожне слову «росіянин», – каже Юрій Назарук. – За кілька днів до виборів ці заяви депутата зрозумілі, але дивно, що він обрав тему міжнаціональної ворожнечі, бо за три роки роботи тут ніколи не було жодних конфліктів на мовному, національному ґрунті».

Я поцікавилась у відвідувачів закладу, чи їх щось образило у ресторані.

«Тут цікаво, треба стукати. Нам порадили сюди прийти. Нічого такого не бачу. Я думаю про нас теж москалі говорять», – розповів киянин.

«Мене запросив сюди товариш, але в чому може бути образа? Я такого питання не розумію, – здивувався гість із Миколаєва. – Ну як страви можуть когось образити? Політика – політикою, а життя – життям».

Це не перші звинувачення, які лунають на адресу «Криївки». Своє невдоволення раніше висловлювали комуністи. А в перші дні відкриття ресторану керівництво Крайового братства ОУН-УПА зверталося до мера Львова з проханням зачинити заклад, бо це «відверте знущання над пам’яттю героїв». Однак упівці з часом змінили свою думку.

«Криївка» стала туристичною атракцією, але не слід забувати про те, що в УПА діяло залізне правило «За волю – без алкоголю!»
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG