Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині комуністи повстали проти Партії регіонів


Донецькі комуністи протестують проти можливих фальсифікацій на виборах 31 жовтня, 21 жовтня 2010 року
Донецькі комуністи протестують проти можливих фальсифікацій на виборах 31 жовтня, 21 жовтня 2010 року

Донецьк – Понад 300 представників КПУ в четвер пікетували Донецьку обласну раду, вимагаючи дотримання їхніх виборчих прав. Вони так само, як і «Сильна Україна», «Фронт змін» і «Батьківщина», заявляють про адміністративні перешкоди Партії регіонів іншим політичним силам на Донеччині. Комуністи планують продовжити акції протесту біля правоохоронних органів, а якщо не допоможе і це, обіцяють блокувати роботу виборчкомів у день голосування 31 жовтня.

Комуністи заявляють, що понад 10 років не бачили такого широкого застосування адміністративного ресурсу під час виборів на Донеччині. Донецька міська виборча комісія не зареєструвала жодного члена комісії від комуністів на 420 дільницях міста. Причина відмови – недостатність досвіду всіх поданих кандидатів. Натомість, розповідають комуністи, у списках комісій з’являються регіонали 1991-1992 років народження, що нібито краще знають закони.

Це чистої води використання адмінресурсу з боку Партії регіонів, яка контролює більшість виборчих комісій на Донеччині, заявив Радіо Свобода представник КПУ в Донецькій області Володимир Бідьовка.

«У тій же Макіївці, де трапилось нещастя з нашим кандидатом, із 210 комісій у 109 комуністів не включили – це більше половини. Це говорить про те, що тільки ці два великих міста – Макіївка і Донецьк – тільки завдяки маніпуляціям і фальсифікаціям у цих містах можна буде зробити вибори цієї області», – зазначив комуніст.

Володимир Бідьовка також зауважив, що у четвер невідомі дзвонили і з погрозами вимагали зняти свою кандидатуру кандидатові від комуністів у місті Красногорівка, міліціонеру Олександру Голощапову. Сам він відмовився коментувати цю інформацію Радіо Свобода.

Комуністи стверджують, що саме політичний тиск став причиною смерті минулої неділі 55-річного Віктора Жабіна, кандидата на посаду мера Макіївки. Як дізнались партійці від родичів загиблого, численні дзвінки з погрозами і вимогами знятись з посади кандидата спровокували загострення гіпертонічної хвороби в Жабіна. Результатів медичної експертизи ще немає.

Імовірне падіння рейтингу спонукає чинити опір


Голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк публічно спростував закиди комуністів, заявивши, що Партія регіонів якраз підтримувала Віктора Жабіна як кандидата на посаду макіївського мера. Натомість донецькі регіонали обвинувачують комуністів у «подвійних стандартах». «Чому комуністи лише на площі розказують, як Партія регіонів працює, а в обласній раді їхні депутати мовчать і ні слова не кажуть?» – зауважив депутат обласної ради від Партії регіонів Ігор Чичасов.

Наразі у Донецькій обласній раді депутати з мандатами регіоналів становлять переважну більшість, а комуністи мають трохи більше трьох відсотків.

Тим часом, за словами Володимира Бідьовки, різкий опір регіоналів іншим провладним партіям, таким як КПУ, і з якими регіонали стоять пліч-о-пліч у парламентській більшості, може свідчити про їхнє бажання замаскувати за допомогою фальсифікацій своє різке падіння рейтингу навіть на Донеччині.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG