Доступність посилання

ТОП новини

Класика по-англійськи – на позичених нотах


Анастасія Москвичова

Київ – Оркестрову музику серед українських меломанів популяризують гості із Великої Британії. На концерті класичної музики «Introduction to the orchestra» чотири п’єси британських композиторів звучали в Україні вперше. Організатори заходу намагалися відтворити атмосферу лондонських Променадних концертів, щоб показати: класична музика – це не тільки, так би мовити, «мертва» музика концертних залів. Тож кожен слухач у залі міг долучитися до загального звучання оркестру.

Концерти британської музики проходять у Києві від минулого року. Це, на думку ініціатора проведення таких заходів професора Оксфордського університету Френка МакГоверна, – найпростіший спосіб ознайомити українців із британською культурою, оскільки музика не знає мовних меж. Окрім того, особливістю цьогорічного концерту є, що він орієнтований на дітей та молодь, зазначає МакГоверн.

«Є багато британської музики, яку ніхто ніколи не грав ні в Україні, ані в Росії, – говорить він. – Взагалі, всюди у світі більшість дітей знають дуже мало про класичну музику. Тому для багатьох дітей, як українських, так і, можливо, англійських такі концерти є можливістю дізнатися більше про оркестр. Думаю, багатьом це буде цікаво».

Українці раніше не чули більшості виконаних на концерті творів, тому що, власне, ноти цих творів неможливо купити, їх можна тільки позичити на деякий час, зауважує диригент Пол Генрі. За його словами, вони з українським оркестром «Колегіум Київ» співпрацюють лише у період концертів. Мовний бар’єр дещо сповільнює роботу, зізнається диригент. Проте, на його думку, українська публіка сприймає результат згаданої співпраці дуже схвально, тому припиняти проведення таких дійств вони найближчим часом не планують.

«Людям сподобалось, вони ніколи не чули цієї музики, – зауважує Пол Генрі. – І ми зіграємо ще, але вже щось інше. Ми ніколи не повторюємось».

Українців навчать британському патріотизмові?

Організатори звертають увагу слухачів на останню із чотирьох п’єс, зіграних на концерті. Це – «Фантазія на пісні Англійського моря», яка щороку виконується на завершальному вечорі Променадних концертів, відомому британському фестивалі класичної музики, який проходить щоліта у Лондоні. Особливістю цієї композиції є те, що її виконує не тільки оркестр, а й усі присутні у залі слухачі.

Патріотичні пісні – обов’язковий атрибут Променадних концертів. Глядачі розмахують національними прапорами, плескають в долоні, підспівують та підігрують музикантам на дудках. Цього разу кожен охочий також міг отримати прапорець, аби долучитися до дійства. Стяг виявився двосторонній: з одного боку – синьо-біло-червоний британський хрест, а з іншого – українські синьо-жовті смуги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG