Доступність посилання

ТОП новини

Азаров запропонує Путіну переглянути газові контракти


Український прем’єр Микола Азаров планує сьогодні під час зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним підняти питання про необхідність перегляду газових контрактів, зокрема, скорочення базової ціни у формулі розрахунку вартості газу. Про це голова уряду України повідомив сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів.

«Перш за все, ми підтвердимо російським партнерам прямо висунуту позицію про те, що діюча угода на поставки газу в Україну не може нас влаштовувати. Реалії ринку змінилися, а тому й базове значення у формулі з визначення ціни вимагає перегляду», – сказав Азаров.

Зокрема, за його словами, з урахуванням приєднання України до Європейської енергетичної хартії та ухвалення закону про ринок газу змінилася міжнародна та внутрішня законодавча база, і в таким чином раніше укладена угода з Росією про поставки газу в Україну не відповідає чинному українському законодавству.

Прем’єр висловив упевненість у тому, що з урахуванням відновлення рівня довіри між Україною та Росією українській владі вдасться домовитися про зміну умов поставок газу в Україну.

Крім того, Азаров заявив, що Європейський Союз підтримав ініціативу України про обговорення на тристоронньому рівні з Україною та Росією співпраці в газовій сфері.

За його словами, така співпраця могла б бути ефективною в разі домовленості трьох сторін про обсяги та умови поставок газу з Росії через Україну в Європу на 20 років.

Сьогодні в другій половині дня у Києві відбудеться засідання міжурядового українсько-російського комітету з економічної співпраці.
XS
SM
MD
LG