Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківська облрада провела позачергову сесію через зайві бюлетені


На вимогу 43 депутатів Івано-Франківська обласна рада зібралася на позачергову сесію у зв’язку з «фактами порушень в області чинного виборчого законодавства». Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, так депутати оцінили виявлення майже 200 тисяч зайвих бюлетенів в приміщенні однієї з друкарень міста.

На запитання депутатів сьогодні відповідали голова ТВК, керівники обласної прокуратури, міліції, СБУ. Висувалася пропозиція про недовіру прокуророві, але вона не набрала потрібної кількості голосів.

За словами прокурора області Миколи Гошовського, наразі триває дослідча перевірка. Він пообіцяв провести її «об’єктивно і в стислі терміни», щоб встановити, «чи це умисні діяння чи необережність» і вже тоді ухвалити рішення порушувати кримінальну справу чи ні.

Таке пояснення не влаштувало більшість депутатів обласної ради. На їхнє переконання, ситуація з додатковими бюлетенями має «не технічний характер», а є «політичним актом».

Водночас голова обласної держадміністрації Михайло Вишиванюк категорично заперечив причетність влади до ситуації з друком бюлетенів.

Сесія ухвалила звернення до органів виконавчої влади області, правоохоронних органів, територіальних і дільничних виборчих комісій та до виборців Прикарпаття з вимогою до правоохоронних органів «дати належну оцінку діям осіб, причетних до факту порушення чинного законодавства про вибори». Голосування було поіменним, його підтримали 68 депутатів – всі, хто прийшов на сесію.

Напередодні ВО «Свобода» заявило, що 25 жовтня в Івано-Франківську в приміщенні одного з видавництв члени територіальної виборчої комісії виявили 111 тисяч фальшивих бюлетенів на вибори Івано-Франківської обласної ради в багатомандатному виборчому окрузі та 80 тисяч за одномандатними мажоритарними округами області. Представники Івано-Франківської обласної виборчої комісії пояснили, що ці бюлетені недійсні і містять помилки.

Раніше про виявлення фальшивих бюлетенів у Харківській і Хмельницькій областях заявляла партія «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».
XS
SM
MD
LG