Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони знайшло сьому частину коштів на танк «Оплот»


Міністерство оборони України профінансувало лише сьому частину суми, передбаченої контрактом, на виготовлення новітнього танку «Оплот» для збройних сил України. Про це сьогодні у Харкові сказав заступник міністра оборони України Володимир Омелянчук. Він відмовився назвати точну суму, яку проплатило відомство, а також загальну вартість контракту. «Не треба вам цю суму знати... Сьома частина», – сказав заступник міністра оборони.

За словами Володимира Омелянчука, Міністерство оборони разом із Міністерством промислової політики розраховують ще цього року «домогтися» від уряду фінансування для виробництва «Оплотів». Нинішнє фінансування заступник міністра назвав «неритмічним» не через небажання відомства, а через «ситуацію в країні», коли на закупівлю озброєння виділяється «усього 10% від загальної суми фінансування Міноборони».

У Міноборони сподіваються, що 10 танків «Оплот» пройдуть київським Хрещатиком вже на День Незалежності України у 2011 році.

Сьогодні ж «Завод імені Малишева» передав Міноборони 10 танків БМ «Булат». Наступного року підприємство має передати до ЗСУ ще 19 таких машин. За словами заступника міністра оборони, загалом на озброєні в ЗСУ зараз перебувають 47 БМ «Булат».

У найближчі п’ять років, як сказав Володимир Омелянчук, оборонне відомство планує на створення нових танків направляли 30% коштів, решту грошей спрямовувати на модернізацію вже наявних машин. Реальна потреба України, за словами заступника міністра оборони, – 780 танків.

Танк «Оплот» – одна з останніх розробок в галузі танкобудування України. Над виконанням замовлення від Міністерства оборони працює харківське ДП «Завод імені Малишева». За контрактом, підприємство має виготовити для ЗСУ десять таких машин. Однак через слабке фінансування роботи, як зазначають на заводі, просуваються вкрай повільно.

Створення танків «Булатів» здійснюється на базі вітчизняного танку Т-64Б, який складає кістяк бронетанкового парку української армії.
XS
SM
MD
LG