Доступність посилання

ТОП новини

«Кримська світлиця» повертається. Поки що лише в інтернет


Сімферополь – Єдина в Криму україномовна газета «Кримська світлиця» поновлює свій вихід. Читачі її не бачили, практично, з початку року. 14 жовтня Міністерство культури нарешті відновило на посаді головного редактора колишнього керівника газети Віктора Качулу. Днями поріділа редакція випустила перший номер відновленої «Кримської світлиці». Однак, з’явився він лише в інтернеті.

Причина цього банальна – на друк немає коштів. Торік газету фінансував один із засновників – Міністерство культури і туризму України. Наприкінці 2009 року тодішні чиновники Мінкульту звільнили редактора газети Віктора Качулу. Як засвідчили результати перевірки кримської прокуратури і рішення сімферопольського суду – це зробили абсолютно незаконно.

Після цього державне фінансування газети зменшилося, аж поки не припинилося зовсім. З початку року вийшло трохи більше десятка номерів, які були мало схожі на колишню, справжню «Світлицю» з 18-літньою історією. Згодом і така газета припинила вихід.

Якраз на Покрову Віктор Качула був відновлений у посаді, але грошей міністерство поки не дає. Втім, редактор каже, що фінанси усе ж обіцяють ще цього року.

«Треба запустити випуск газети і боротися за читача, за передплатника, який вимагає оперативності і кримського формату. Почати регулярний вихід «Світлиці» і віддавати передплатникам заборговані номери – адже більш як півроку газета не виходила», – наголошує Віктор Качула.

Хто віддасть борги?

Формально цього року вийшло лише 15 чисел «Світлиці» із 52 запланованих, насправді – набагато менше, бо майже всі вони – здвоєні чи строєні. Як стало відомо, Міністерство культури планує всі борги перед передплатниками, а їх близько 2 тисяч осіб, повернути у грудні, роблячи по 4-5 чисел в одному номері. Віктор Качула пропонує інший вихід – у першому кварталі 2011 року цьогорічним передплатникам «Кримської світлиці» надсилати газету безкоштовно.

Ще одна проблема – борги «Світлиці» перед кредиторами. Це – 65 тисяч гривень за друк перед сімферопольською друкарнею «Таврида» і 50 тисяч – за оренду редакційного приміщення в готелі «Артек» у Сімферополі. Зараз редакційні кабінети опечатані, і планірки редколегія уже двічі проводила на вулиці, журналісти роблять газету на домашніх комп’ютерах.

А перший після тривалої перерви, інтернетівський, випуск «Кримської світлиці» присвячений головно шкільним проблемам, зокрема, ситуації з будівництвом україномовного ліцею в Севастополі та з погрозами російських націоналістів закрити єдину в Сімферополі українську гімназію. Ще газета пише про антиукраїнські заяви російських відставних адміралів у Севастополі, вшановує пам’ять льотчика, двічі героя Радянського Союзу Амет-хана Султана і розповідає про концерт народної капели бандуристів імені Степана Руданського Кримського гуманітарного університету в Ялті.

Днями низка керівників громадських організацій і громадських активістів Криму звернулася до українського керівництва з проханням врятувати «Кримську світлицю» і посприяти її відродженню, адже без державної підтримки україномовна газета в Криму не виживе.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG