Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина-Швейцарія: вигнання з податкового раю починається


Німеччина – Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле та його швейцарський колега Ганс-Рудольф Мерц підписали угоду про співпрацю в податковій сфері. Така домовленість робить альпійську республіку більше не цікавою для тих німців, які уникають сплати податків, ховаючи гроші на закордонних рахунках. Тепер швейцарці зобов’язані надавати Німеччині допомогу, якщо йдеться про виведення на чисту воду податкових грішників.

Німецьким платникам податків ніхто не забороняє відкривати рахунки в Швейцарії, але причиною такого кроку не повинно бути ухилення від сплати податків, пояснили підписані домовленості у федеральному міністерстві фінансів Німеччини. Згідно з дуже приблизними оцінками, на рахунках у швейцарських банках ховають свої накопичення близько ста тисяч німців, повідомляє другий канал німецького телебачення ZDF. При цьому йдеться про приблизно 30 мільярдів євро, з яких до німецької державної скарбниці так і не були сплачені податки.

Довгий час Швейцарія утримувалася від співпраці з Німеччиною в питанні виведення податкових грішників на чисту воду. Але врешті-решт ця альпійська країна дещо змінила свою позицію.

«Ми хочемо співпрацювати. При цьому я хочу наголосити на важливості фінансової галузі для нашого народного господарства. Водночас партнерство з Німеччиною для нас має також головне значення», – заявив міністр фінансів Швейцарії Ганс-Рудольф Мерц.

Йдеться про нову угоду щодо уникнення подвійного оподаткування. Згідно з нею Швейцарія зобов’язується надавати Німеччині допомогу у викритті тих, хто уникає сплати податків. Водночас Швейцарія не допомагатиме, якщо йтиметься про викрадені в банках дані. Тут Берн домігся свого.

Як бути зі старими вкладами?


Останнім часом розвинувся цілий бізнес навколо торгівлі нелегально добутими даними на податкових грішників, які анонімні особи пропонують придбати німецьким фінансовим відомствам.

«Німеччина взяла до відома, що Швейцарія не надаватиме допомоги на базі викуплених у крадіїв банківських даних», – зазначив німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле.

Не буде між Німеччиною та Швейцарією й автоматичного обміну інформацією, який функціонує в рамках Європейського Союзу. Досягнуті домовленості стосуються рахунків, які будуть відкриті в майбутньому. Поки що не зрозуміло, як німецькі податкові органи можуть вийти на величезні неоподатковані суми колишніх вкладів. Експерти радять оголосити податкову амністію, інакше нова угода про уникнення подвійного оподаткування, підписана зі Швейцарією, матиме лише обмежений ефект.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG