Доступність посилання

ТОП новини

У Львові політичне сміття прибиратимуть цілу ніч


Львів – Сьогодні – останній день агітації перед місцевими виборами. Після опівночі розповсюджувати агітаційні матеріали, листівки, рекламувати кандидатів та партії заборонено. У Львові вночі Молодіжний націоналістичний конгрес проводитиме конкурс на збір політичного сміття «Хто більше?» і обіцяє в суботу нагородити переможця. Яким видався останній день агітації у Львові і який настрій у людей перед голосуванням?

Поштові скриньки львів’ян, особливо останні два тижні, засипані політичною рекламою. Такий вид агітації серед кандидатів і партій був найпопулярніший у Львові. Рясніють плакатами та листівками стовпи, паркани, громадський транспорт, дерева.

А в останній день агітації один із кандидатів у студентському гуртожитку роздавав листівки з причепленими презервативами, інший організував безкоштовну дискотеку, а власниця готелю, яка балотується у міськраду Львова, роздавала людям гречку, олію, цукор та вафлі. Цей факт підкупу зафіксували громадські спостерігачі.

На один мандат понад 20 претендентів


Кількість кандидатів у місцеві органи влади в області є найчисленнішою за усі роки незалежності. На один депутатський мандат претендує по 20 кандидатів, які не мали достатньо часу себе представити виборцям, тому у поштові скриньки кидали листівки та газети.

Виборці, за прогнозами місцевих політологів, орієнтуватимуться у своєму виборі на партійні списки. Львів’яни в опитуванні зазначали, що ще мають часу на роздуми щодо вибору.

Виконавчий директор Комітету виборців у Львівській області Оксана Дащаківська у коментарі Радіо Свобода зазначила, що третина людей зі своїм вибором визначатиметься безпосередньо у кабіні для голосування. Виборцям, за її словами, важко буде розібратись з метровими бюлетенями і їх великою кількістю. У Львові це п’ять бюлетенів, а в селах – сім.

Загрозливим є ще той факт, каже Оксана Дащаківська, що бюлетені мінімально захищені, і єдиним, по суті, доказом оригіналу буде печатка комісії.

«Люди повинні уважно рахувати отриману кількість бюлетенів, щоб ними не могли скористатись кандидати чи партії. Ретельно на них подивитись, щоб не було спекуляцій», – наголошує виконавчий директор Комітету виборців у Львівській області.

Черг на дільницях не уникнути

Оксана Дащаківська також прогнозує черги на великих дільницях у Львові. Адже на деяких із них голосуватимуть до 3 тисяч виборців і недосвідченим членам дільничних комісій важко буде впоратись із роботою.

Нинішня виборча кампанія на Львівщині вирізнялась і великою кількістю соціологічних опитувань, з якими часто партії і кандидати у місцеві органи влади не погоджувались і навіть звинувачували у фальшуванні. Однак, за різними даними, серед львів’ян та мешканців області найбільш популярними є Всеукраїнське об’єднання «Свобода», партія «Батьківщина», «Наша Україна», «Фронт змін».

Потрапити у Львівську міську та обласну раду мають шанс також Партія регіонів і «Сильна Україна», але цього права позбавлена рейтингова в області партія «Батьківщина». Політологи та експерти називають однією з найвдаліших технологій влади недопущення до виборів у міську та обласну ради партії Юлії Тимошенко. Суд також позбавив права на участь у виборах псевдоорганізацію «Батьківщина», яку очолює народний депутат Іван Денькович.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG