Доступність посилання

ТОП новини

Янукович перегляне персональний склад уряду


Київ – Президент Віктор Янукович планує зменшити повноваження уряду й переглянути його персональний склад. За словами голови президентської Адміністрації Сергія Льовочкіна, це станеться в результаті адміністративної реформи, що триватиме упродовж двох місяців. Утім, українські політологи радять не поспішати з реформуванням системи адміністративного управління.

Через два місяці завершиться адміністративна реформа, що призведе до зміни персонального складу уряду, заявив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.

«Президент планує проведення адміністративної реформи, яка буде вирішувати два завдання: ефективніша розбудова виконавчої влади і зменшення функцій, які виконує держава, та перенесення більшості цих функцій на місцевий рівень. Місцева влада зараз рухається назустріч, через вибори. Формуються представницькі органи, які будуть реалізовувати нові повноваження», – каже він.

Реформа без реформування

Ця ініціатива відповідає як нагальним потребам України, так і вимогам міжнародних фінансових установ: МВФ та інших, що кредитують українську економіку, сказав Радіо Свобода експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. Водночас, те, що Віктор Янукович збирається впроваджувати реформу після місцевих виборів, свідчить про те, що вона не буде докорінною, відзначив політолог.

«На сьогодні адміністративну реформу абсолютно не можна провести у відриві від реформи адміністративно-територіальної. Натомість ми маємо вибори 31 числа в ті самі обласні ради. Необхідно провести маркетингове дослідження щодо попиту на сервісні послуги з боку населення до влади. Позитивно, що про це говорять, очевидно, що є воля. Єдине, що треба було б забезпечити прозорість цієї реформи. Це не міжсобойчик – кому яке міністерство, кому який фінансовий потік, кому яка власність, кому яка земля. Ні, так не піде!», – наголосив Матвієнко.

Для реальних змін потрібно більше часу

Вочевидь, як і було обіцяно у презентованому у червні Віктором Януковичем плані реформ, концепцію адміністративної реформи в Адміністрації Президента вже напрацювали, припускає директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко. Утім, заявлені темпи впровадження реформи не виглядають реалістичними, вважає політолог.

«В Адміністрації Президента і в Кабміні ще не розуміють всіх складнощів і проблем цього процесу. Масштаб роботи серйозний. Якщо ж тут ще будуть і структурні зміни, то, мені здається, виникнуть серйозні конфлікти інтересів, навіть у самому управлінському апараті. Тому я поки обережний песиміст щодо того, як ця реформа буде здійснюватися, як швидко і з яким ефектом. Оголошена установка, але з реалізацією будуть непрості проблеми. Думаю, що це буде повільно робитися», – каже Фесенко.

Обидва експерти радять владі не проводити адміністративну реформу поспіхом. Крім того, слід уважно вивчити досвід реформування системи адміністративного управління в Росії, що не дав бажаного ефекту, та значно вдаліший приклад такої реформи у Грузії, кажуть політологи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG