Доступність посилання

ТОП новини

Партія Януковича перемагає на місцевих виборах, але породжує небачену зневіру виборців (європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання оприлюднюють у понеділок перші реакції на перебіг місцевих виборів в Україні. Оглядачі зауважують, що більшість, як і прогнозували соціологи, в місцевих органах влади завойовує правляча політична сила Президента Віктора Януковича – Партія регіонів. Вона, як свідчать основні соціологічні опитування на виходах із дільниць, значно, майже втричі, випереджає у цілому по Україні головну опозиційну партію «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Представники цієї опозиційної партії, як інформують газети, стверджують, що фальсифікації місцевих виборів з ініціативи влади відбувалися чи не в половині з понад 30 тисяч виборчих дільниць. Міжнародні спостерігачі все ж схильні вважати, що масштаби фальсифікацій цього разу не сягнули відмітки 2004 року, коли результати виборів були суттєво спотворені.

Впливова «Файненшел Таймз» наголошує, що «місцеві вибори посилюють владу Януковича». Газета також наводить дані соціологічних опитувань «досить поважної соціологічної групи, GfK», які фіксують 36-відсоткову підтримку по Україні для Партії регіонів і значно меншу – у 13 відсотків – для партії Юлії Тимошенко «Батьківщина».

Лондонське видання також інформує, що правляча сила у Києві відразу ж поспішила оголосити ці місцеві вибори легітимними та демократичними. Партія «Батьківщина, як зауважує «Файненшел Таймз», вже вимагає перегляду результатів виборів у кількох регіонах, де, на думку опозиції, були масові порушення під час волевиявлення громадян. Хоча політичній силі Тимошенко, як пише британська газета, «вдалося попередньо виграти вибори мерів у двох східних містах, традиційних угіддях Партії регіонів, радикальна права партія «Свобода» сильно скоротила електорат пані Тимошенко на Заході».

Мало хто, як зауважує «Файненшел Таймз», очікує суттєвих фальсифікацій цього голосування, які б могли бути подібними на масштаби таких в 2004 році. Водночас, опозиція і демократичні експерти в Києві вважають, що вже у передвиборчий час проявили себе несправедливі для демократичного волевиявлення тенденції. Це й тенденційність ЗМІ, порушення Конституції владою Януковияча, придушення опозиції, тиск на демократичні завоювання, обмеження громадянських свобод. Утім, сам Янукович спростовує такі обвинувачення і вихваляє стабільність, яку він встановив в державі для проведення реформ. Критика Заходу на адресу влади у Києві звучить дуже приглушено, бо там бояться надмірного зближення Януковича і його політичної сили з Росією.

Європейський варіант «Волл Стріт Джорнал» нагадує, що остаточні результати підрахунку голосів на місцевих виборах в Україні варто очікувати не раніше п’ятниці. Окрім вже відомих результатів опитувань для Партії регіонів і «Батьківщини» Юлії Тимошенко на цих виборах в Україні, «Волл Стріт Джорнал» виділяє дуже високий відсоток тих, хто голосував проти всіх – це понад 7 відсотків громадян-виборців. Газета також називає ці вибори «першим екзаменом популярності Президента Януковича щодо його демократичних зобов’язань після вступу на посаду в лютому».

«Волл Стріт Джорнал» також наводить оцінки спостерігачів із позапартійної громадської організації України «Опора», котрі мали приблизно півтори тисячі своїх спостерігачів на цих виборах. Речники «Опори», як зауважує газета, назвали факти тиску з боку влади на окремих кандидатів від опозиції, повторне голосування окремих осіб у неділю, купівлю голосів, втрати виборчих бюлетенів.

«Волл Стріт Джорнал» також наголошує, що попри значне зниження популярності і сильне розчарування частини виборців через невиконані обіцянки влади, Партія регіонів, однак, як очікують, матиме найбільшу кількість місць у регіональних та муніципальних виборах до місцевих органів влади в Україні.

Польська «Ґазета Виборча» публікує попередню оцінку місцевих виборів в Україні з боку депутата Європарламенту і одного з офіційних спостерігачів ЄС на цих виборах Павла Коваля, який вважає, що «місцеві вибори в Україні відбулися без якихось значних порушень».

Газета також відзначає, що, крім попереднього першого місця на цих виборах Партії регіонів з понад 36-ма відсотками голосів та другого – партії «Батьківщина», з 13-ма відсотками, третє місце займає «Фронт змін» Арсенія Яценюка (майже 7 відсотків), четверті комуністи – з майже 6-ма відсотками, п’яті націоналісти зі «Свободи» – 5 відсотків і шості –представники «Сильної України» Сергія Тігіпка, трохи більше 4-х відсотків голосів українських виборців.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG