Доступність посилання

ТОП новини

Дари «українських данайців»


Віце-спікер Микола Томенко задоволений тим, що олігархи розщедрилися на виборчу кампанію.

«Уперше за місяці перебування при владі Президента Януковича та прем’єра Азарова Україна відчула серйозну інвестицію і повернення тіньового капіталу, – зазначив він. –В усякому разі, пересічні громадяни на собі відчули, що є ще запаси грошей в українських олігархів і представників влади. За нашими підрахунками, в Україну повернулися сотні мільярдів гривень».

Утім, особливих підстав тішитися немає. Бо багатії вкладають гроші у вибори аж ніяк не з альтруїстичних міркувань. Потім вони намагаються відбити вкладені в кампанію кошти сторицею.

Найпоказовішим тут став приклад столичного мера Леоніда Черновецького. Соромно зізнатися, але саме Леонід Михайлович зі своєю «молодою командою» став одним із найяскравіших феноменів створеної на помаранчевому Майдані влади. Так от, він послідовно ділився продуктовими наборами із малозабезпеченими киянами. У значній (чи навіть вирішальній) мірі саме завдяки цьому він і був обраний міським головою. Не забував мер про своїх «любих бабусь» і згодом.

Про те, в якій ж*** опинився Київ внаслідок його господарювання, всім добре відомо. Як і про астрономічне зростання статків мера та його оточення. Вкладання грошей у найбідніших виборців та політичне прикриття на найвищому рівні виявилося дуже рентабельною справою.

Щоправда, зараз в головного столичного зятя В’ячеслава Супруненка нова влада забирає приватизовані на дуже пільгових умовах активи. Утім, вміння ділитися допомагало меру Черновецькому порозумітися з президентом Ющенком і, очевидно, допомагає зараз триматися на плаву і нести мінімальні втрати.

Отже, якщо вже радіти вкладеним у вибори грошам, то треба намагатися робити так, аби свято народного волевиявлення відбувалося якомога частіше. А взагалі-то, «бійтеся данайців, що дарунки підносять…».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG