Доступність посилання

ТОП новини

Тяжка місія представників ЄС у Білорусі під час виборів


Олександр Лукашенко (зліва) і Радослав Сікорський
Олександр Лукашенко (зліва) і Радослав Сікорський

Мінськ – Сьогодні у Білорусі зі спільним візитом перебувають міністри закордонних справ Польщі та Німеччини Радослав Сікорський та Ґідо Вестервелле. Якщо польський міністр останнім часом бував у Білорусі, то візиту керівника німецького зовнішньополітичного відомства тут не було 15 років. Сікорський та Вестервелле зустрілися зі своїм білоруським колегою Сергієм Мартиновим, із чинним президентом Олександром Лукашенком та опозиційними учасниками президентських виборів.

Те, що до Мінська прибули представники відразу двох держав ЄС є яскравим знаком того, що Сікорський та Вестервелле приїхали обговорювати не взаємини Польщі чи Німеччини з Білоруссю, а відносини Євросоюзу та Білорусі. І перш за все майбутнє цих відносин після президентських виборів у Білорусі 19 грудня.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле відверто заявив: Білорусі потрібні вільні та чесні вибори, Європу не можуть не хвилювати можливі репресії під час цієї кампанії, вона вимагає вільного доступу до ЗМІ усіх кандидатів, прозорої політичної боротьби.

За словами керівника МЗС Німеччини, вибори 19 грудня стануть «лакмусовим папірцем» демократії в Білорусі, ЄС хоче, щоб Білорусь дотримувалася принципів прав людини, демократії та верховенства закону. Якщо Білорусь обере демократичний курс, то стане можливим її подальше зближення з Європою, і в тому числі поглиблення економічної співпраці, зауважив Вестервелле.

У свою чергу Радослав Сікорський заявив, що Польща зацікавлена в тому, щоб Білорусь дотримувалась європейських цінностей, і що Білорусь може розраховувати на спрощення візового режиму та економічну співпрацю в рамках програми ЄС «Східне партнерство», зокрема на матеріальну підтримку Євросоюзу в обсязі трьох мільярдів євро – знову ж у випадку проведення чесних виборів.

У Білорусі всі вибори були демократичними – Лукашенко

Ґідо Вестервелле та Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який сам балотується на цих президентських виборах, уже в четверте, у відповідь заявив, що вибори 19 грудня пройдуть ще більш відкрито та демократично, ніж усі попередні, та що Білорусь не має необхідності проводити непрозорі вибори, які будуть поставлені під сумнів світовою спільнотою. При цьому пан Лукашенко зауважив, що в Білорусі взагалі ніколи не було так, щоб парламент та президента обирали не демократично.

Олександр Лукашенко також заявив, що коли Європа поставила під сумнів білоруські вибори, то він особисто наказав «закрити очі» на всі порушення опозиції. За словами пана Лукашенка, Білорусь дуже зацікавлена в Європі, але і Європа не може обійтися без Білорусі, «тому що це серце нашої Європи», сказав пан Лукашенко.

Але спостерігачі у Мінську скептично оцінюють можливість впливу ЄС на перебіг подій у Білорусі під час президентської кампанії. Загальна думка полягає в тому, що місія Радослава Сікорського та Ґідо Вестервелле є нелегкою, та вони й самі це визнають. У Білорусі створено цілком підконтрольну владі виборчу систему, яка працює на те, щоб президентом незмінно залишався Олександр Лукашенко. Опозиція називає її машиною для фальсифікацій.

І хоча нинішня виборча кампанія йде дещо ліберальніше, ніж попередні, шансів на чесні вибори немає. Відмінність в іншому – раніше Олександр Лукашенко навіть не звертав уваги на рекомендації, заклики, невизнання виборів чи навіть санкції Заходу, маючи надійний тил у Москві. А тепер, коли він зіпсував відносини з Росією, залежність Білорусі від ЄС зростає, їй потрібна матеріальна підтримка з Європи. Тому Лукашенко може піти на якісь символічні поступки Європі, але це буде не демократизація та вільні вибори, а їх імітація.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG