Доступність посилання

ТОП новини

Новостворений Вищий кримінально-процесуальний суд розпочинає роботу


Київ – До новоствореного Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ вже надійшло більше тисячі касаційних скарг, повідомляє голова суду Леонід Фесенко. Вищий спеціалізований суд розпочав свою діяльність із 1 листопада, його створення є одним із результатів нового закону про судоустрій. Водночас у Верховному Суді до нового суду мають чимало претензій.

Обов’язки щодо забезпечення касаційного оскарження судових рішень у цивільних і кримінальних справах новостворений Вищий спеціалізований суд перебрав у Верховного Суду України. Це один із наслідків судової реформи, яку нова влада розпочала з ухвалення нового закону про судоустрій.

Скорочення повноважень Верховного Суду розкритикувала у своїх висновках Венеціанська комісія. Однак у Вищому спеціалізованому суді нагадують: висновки комісії є лише рекомендаціями, а потребу у створенні нового суду мотивують значним навантаженням на палати Верховного Суду.

«На моє переконання, не справа Верховного Суду розглядати спори у сімейних, земельних відносинах. Він має розглядати важливіші питання з життя держави, як-то порушення державою міжнародних зобов’язань, звернення до Конституційного Суду щодо тлумачення Конституції та законів тощо», – каже голова Вищого спеціалізованого суду Леонід Фесенко.

Зі 120 суддів поки є лише 27

З середини жовтня до суду вже надійшло більше тисячі касаційних скарг. За словами Леоніда Фесенка, нині є проблеми через нестачу суддів, адже до складу Вищого спеціалізованого суду має входити 120 суддів, а поки є лише 27.

«Будемо потроху поповнювати суддівський корпус. У нас поки є проблеми з приміщенням, і ми не спроможні набрати ту кількість суддів, яка потрібна. Однак по мірі того, як звільнятимуться приміщення, ми подаватимемо списки кандидатур до Верховної Ради України», – зазначає він.

Колишній голова Печерського райсуду столиці, народний депутат п’ятого скликання Микола Замковенко припускає, що поповнити суддівський корпус Вищого спеціалізованого суду буде непросто. На його думку, необхідну фахову підготовку з розгляду цивільних і кримінальних справ мають хіба що судді Верховного Суду, однак вони навряд чи погодяться перейти до суду нижчої інстанції. «Ну як може суддя Верховного Суду України, який має такий статус, перейти на роботу у нижчий суд?», – додає Микола Замковенко.

У Верховному Суді незадоволені

Натомість Верховний Суд України оприлюднив відкрите звернення до Президента, парламенту й уряду України, де висловлюється занепокоєння через перешкоджання належному здійсненню судом його повноважень. Йдеться про передачу частини бюджетних призначень, передбачених раніше для забезпечення діяльності Верховного Суду, а також його двох приміщень.

«Враховуючи конституційний обов’язок держави щодо забезпечення фінансування та належних умов для функціонування судів, просимо вжити невідкладних заходів з метою усунення перешкод у здійсненні правосуддя Верховним Судом України», – наголошується у зверненні.

Напередодні голова Верховного Суду України Василь Онопенко заявив про намір оскаржити у суді рішення уряду про передачу цих двох будівель новоствореному суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG