Доступність посилання

ТОП новини

Парламент погодився на призначення Пшонки Генпрокурором


Віктор Пшонка (архівне фото)
Віктор Пшонка (архівне фото)

Верховна Рада дала згоду на призначення Віктора Пшонки Генеральним прокурором України. За таке рішення проголосували 292 народні депутати.

Відповідно до чинної Конституції, Президент призначає Генпрокурора за згодою Верховної Ради і звільняє його з посади. Президент України Віктор Янукович уже підписав указ про призначення Віктора Пшонки Генеральним прокурором. Текст документа оприлюднений на офіційному сайті глави держави.

56-річний Пшонка від 1986 року очолював прокуратуру Краматорська (Донецька область), після чого в 1998-2003 роках був прокурором Донецької області.

У листопаді 2003 призначений заступником Генпрокурора, здійснював прокурорський нагляд над дотриманням законодавства силовими структурами.

У грудні 2004 року звільнився за власним бажанням, але наприкінці 2006 року повернувся до Генпрокуратури на посаду заступника Генпрокурора і почав здійснювати нагляд над правоохоронними органами.

У червні цього року Пшонку призначили першим заступником Генпрокурора.

Вчора Президент Янукович звільнив Олександра Медведька з посади Генерального прокурора у зв’язку із завершенням терміну його повноважень і попросив Верховну Раду схвалити кандидатуру першого заступника Генпрокурора Пшонки для його призначення на посаду Генпрокурора.

Пшонка обіцяє докласти зусиль для дотримання законності в Україні

Сьогодні у Верховній Раді під час розгляду подання Президента щодо призначення нового Генпрокурора кандидат на посаду Генерального прокурора України Віктор Пшонка запевнив, що у разі призначення на цю посаду докладе всіх зусиль для «дотримання законності в Україні, верховенства права і рівності всіх перед законом».

За словами Пшонки, на посаді Генпрокурора він робитиме все для виконання доручення Президента України вже за п’ять років перетворити Україну на «сучасну державу, в якій керує право, захищаються права громадян, приборкана корупція, створені умови для розвитку економіки».

Крім того, кандидат на посаду Генерального прокурора висловився за ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу та закону про прокуратуру.

«Невідкладним є ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу, який має забезпечити послідовність перетворень, їх відповідність національній правовій системі, а також фінансовим можливостям держави», – сказав Пшонка.

За його словами, це не тільки зобов’язання України перед Радою Європи, але й нагальна суспільна потреба у зміцненні правоохоронної системи та наповнення її сучасним змістом.

Крім того, як заявив Пшонка, необхідно ухвалити пакет нових антикорупційних законів. «Крім того, хотів би наголосити на актуальності оновлення законодавчої бази діяльності органів прокуратури. Нинішньому закону про прокуратуру майже 20 років, і тому в багатьох аспектах він не відповідає сучасним викликам», – сказав Пшонка.

Напередодні заступник голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що головною метою змін на чолі Генеральної прокуратури – зміцнення президентської влади. «Загально оцінюючи це подання та його очевидну підтримку, можна сказати, що в системі правоохоронних органів воно змінює лише те, що нічого не змінює. Президент отримує «свою» людину, а в Україні і надалі в правоохоронних органах домінуватиме політика над правом». Про це повідомила прес-служба Миколи Томенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG