Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці і Податковий кодекс: хто кого?


Підприємці протестують під стінами Верховної Ради проти проекту Податкового кодексу, Київ, 4 листопаді 2010 року
Підприємці протестують під стінами Верховної Ради проти проекту Податкового кодексу, Київ, 4 листопаді 2010 року

Київ – Кілька тисяч підприємців протестували в четвер під стінами Верховної Ради проти проекту Податкового кодексу, який розглядає парламент. Представники малого бізнесу вважають, що він обмежить їхні права та збільшить фіскальний тиск. Розробники законопроекту дотримуються протилежної думки, але незалежні фахівці говорять, що вимоги протестувальників є небезпідставними.

Підприємець із Одеси Олег Колесников спеціалізується на оптових поставках повітряних кульок. Сьогодні він платить податки за спрощеною системою. Однак із ухваленням податкового кодексу в нинішній редакції йому доведеться отримувати ліцензію на міжнародну торгівлю, робити набагато складнішу фінансову звітність і платити безліч податків і зборів. А крім того – щодня очікувати на перевірки, і на те, що податківці прийдуть до його квартири перевіряти його фінансовий стан, говорить торговець. Або ¬– звільнити усіх найманих працівників, зменшити обсяги торгівлі та працювати самому.

Мітингом – по кодексу

x
Мітингом – по кодексу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Щоби захистити свої права, Олег Колесников приїхав до Києва, під стіни Верховної Ради де зібралися підприємці з усіх регіонів України.

«Ми приїхали протестувати проти грабіжницького податкового кодексу, який знищує середній та малий бізнес. Вигадали цей кодекс Азаров і Тігіпко, які зацікавлені в тому, щоб в Україні зберіг позиції лише олігархічний капітал. Я готовий платити більше податків, аніж плачу сьогодні. Але з ухваленням такого кодексу середній клас в Україні зникне як такий», – зауважив підприємець із Одеси.

На знак протесту проти нинішнього проекту податкового кодексу, мітингувальники свистіли, били палицями у відра, а дехто навіть кидав у бік парламенту пляшки з водою та розмотані рулони туалетного паперу.

Малий бізнес повинен враховувати інтереси решти суспільства – Бродський

Підприємці протестують проти нового Податкового кодексу

x
Мітинг очолила голова Комітету захисту підприємництва при опозиційному уряді Оксана Продан. Вона озвучила вимоги представників малого бізнесу до парламенту та Президента.

«Ми виступаємо проти проекту, який робить бізнес залежним від контролерів та владних органів. Платежі будуть ще вищими, аніж нинішній пенсійний внесок. У нас – три головні вимоги: відхилити проект податкового кодексу, скасувати додаткові пенсійні внески та знизити ставку єдиного соціального внеску. Ми хочемо не багато: жити та працювати у цій країні», – заявила Оксана Продан.

Одночасно з мітингом голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський оприлюднив своє звернення до представників малого бізнесу. Зокрема, в ньому він заявив що хотіти платити менші податки – це нормально. Однак попросив підприємців урахувати, що крім них у країні живуть мільйони людей, які хочуть мати вищі зарплати, пенсії, хочуть збільшення прожиткового мінімуму. «Але за рахунок чого це має відбуватися, якщо підприємці не хочуть платити навіть 200 гривень на місяць» – запитав Бродський, і підсумував: «Хлопці, звикайте жити в нормальній країні!»

Підприємці дійсно мають підстави протестувати проти нової версії податкового кодексу, але дещо інші, аніж вони озвучують, говорить економіст інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

«Проект кодексу не дозволяє бізнесу вносити у суму своїх видатків послуги, які вони отримують від спрощенців. Тобто великий бізнес або не працюватиме з малим, або буде змушений сплачувати за нього податки. Зі свого боку, уряд пропонує представникам малого бізнесу пільги, але труднощі, як-от складний бухгалтерський облік, залишаються вагомими», – наголошує економіст.

Компроміс між владою та малим бізнесом можливий

Те що відбувається – свідчить про здоровий пошук компромісу між урядом та владою, відзначає президент Українського національного комітету Міжнародної торгово-промислової палати Володимир Щелкунов.

«Цей протест – не політизований, це є цивілізований діалог, який має суто економічне підґрунтя, – каже він. – За результатами мітингу відбулася зустріч із головами профільних комітетів Верховної Ради. Триває діалог, який має на меті пошук компромісного варіанту кодексу».

Володимир Щелкунов повідомив, що 5 листопада співавтор проекту податкового кодексу віце-прем’єр Сергій Тігіпко має зустрітися із активом українських підприємців, щоби врахувати їхні пропозиції.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG