Доступність посилання

ТОП новини

Сучасна архітектура у центрі Львова не подобається ЮНЕСКО


Львів – Комітет збереження світової спадщини ЮНЕСКО висловив стурбованість щодо стану історичної частини Львова, яка належить до списку Світової спадщини. Оскільки сучасні будівлі, які зводяться на місці старих, руйнують цілісність історичного ансамблю міста. ЮНЕСКО вимагає від місцевої влади припинити будівельні роботи в пам’ятко-архітектурній частині. В іншому разі Львів можуть виключити зі списку Світової спадщини, цю позицію ЮНЕСКО до львів’ян донесли представники Державної служби з питань національної культурної спадщини.

За останні два роки, за даними Державної служби з питань національної культурної спадщини, інспекція архітектурно-будівельного контролю у Львові без їхнього погодження видала понад 100 дозволів на виконання будівельних робіт в історичній частині міста.

Будівництво можна припинити і в обласній адміністрації навіть пообіцяли створити спеціальну комісію, яка б перевірила законність новобудов. Однак обіцянка з уст посадовців прозвучала за кілька днів до виборів і тому важко спрогнозувати реальні кроки влади.

Жодна новобудова у центрі не вписалась в історичний ансамбль

Львовознавець, історик Ігор Лильо зазначив у коментарі Радіо Свобода, що місто має зберігати пам’ятки архітектури і водночас повинне розвиватись і розбудовуватись. Але він вважає, що протягом останніх 15 років у Львові жоден новий архітектурний проект не вписався в історичний ансамбль. А це є вислідом відсутності якісної архітектурної школи у Львові.

«Підстави для ЮНЕСКО виключити будь-яке місто є завжди і, як приклад, маємо одне з німецьких міст, яке неправомірно збудувало мости. За Львовом нагляд просто необхідний. Мене турбує не кількість перебудов, а їх якість. У нас не ремонтують будинок всередині, а просто його руйнують, роблять це навмисно. ЮНЕСКО мало б змусити владу звернути увагу на школу архітектури у політехніці», – зауважує Ігор Лильо.

Те, що німецькі та польські фахівці допомагають львів’янам реставрувати окремі пам’ятки архітектури, навчають українських фахівців – справа важлива, але ще більш важливий контроль з боку ЮНЕСКО щодо будівництва і архітектурних проектів, наголошує Ігор Лильо.

Окрім цього історика дивує те, що мер Львова Андрій Садовий, який вдруге посів цю посаду, не ініціює і не лобіює разом з іншими міськими головами питання збереження пам’яток перед урядом, щоб Львів, Одеса, Кам’янець-Подільський, Ужгород та інші міста мали право на індивідуальний підхід у вирішенні питань збереження старої архітектури.

Жахливі новобудови у центрі Львова – справа рук депутатів

За словами депутата міськради від ВО «Свобода» Василя Павлюка, завдяки місцевому бюджету неможливо вирішити проблеми порятунку пам’яток архітектури, а центральна влада виділяє обмаль грошей. Однак він вважає небезпідставними хвилювання ЮНЕСКО, а тому мала б працювати цілісна програма порятунку міста і над нею працюватимуть. Але чому її немає досі? Запитання радше риторичне.

До слова, більшість новобудов в історичній центральній частині міста –власність місцевих депутатів-олігархів або ж тих, чиї інтереси лобіювали ті ж самі львівські райці.

Історична центральна частина Львова разом зі Святоюрським собором і горою Високий Замок була внесена до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО 12 років тому. Це уже втретє ЮНЕСКО попереджає Україну про неналежне ставлення до «Ансамблю історичного центру Львова».
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG