Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії новий уряд. Опозиція вже вимагає відставки одного з міністрів


Рига – Латвійський парламент затвердив склад нового, шістнадцятого за рахунком уряду в історії незалежної Латвії. Кабінет міністрів очолив Валдіс Домбровскіс, який і до цього посідав посаду прем’єр-міністра Латвії. Не зважаючи на позитивну оцінку міжнародних експертів діяльності Валдіса Домбровскіса, місцеві політологи не прогнозують довгого життя новообраному уряду, а пересічні латвійці песимістично налаштовані до здатності нового кабінету міністрів подолати економічні та соціальні проблеми в країні.

До складу нового латвійського уряду увійшло лише два політичні об’єднання – «Єдність» та Союз зелених і селян. У парламенті урядова коаліція матиме незначну більшість – 55 із 100 голосів.

В опозиції перебувають три політичні сили – національне об’єднання «Усе Латвії!/Вітчизні і свободі», центристське об’єднання «За кращу Латвію!» та лівий блок «Центр злагоди».

У новому кабінеті міністрів лише 13 міністерств. Ліквідовано міністерство у справах самоврядувань та регіонального розвитку.

П’ять нових міністрів не мають досвіду роботи в уряді, інші вже займали міністерські посади, три міністерські портфелі отримали жінки.

«Магічний трюк» Домбровскіса

Колишній і чинний прем’єр-міністр Латвії, 39-річний Валдіс Домбровскіс, за фахом бакалавр фізики і магістр економіки, свого часу був міністром фінансів Латвії та депутатом Європейського парламенту. Він очолив уряд Латвії у березні 2009 року.

Іноземні експерти високо оцінюють внесок Валдіса Домбровскіса у стабілізацію латвійської економіки. Журналіст видання The Economist, експерт із питань Східної Європи Едвард Лукас назвав здатність Домбровскіса зберегти свою посаду «магічним трюком», не зважаючи на важку кризу та впроваджені заходи з економії бюджету.

Дієздатність уряду під питанням

Валдіс Домбровскіс заявив, що має намір працювати чотири роки, натомість місцеві експерти не прогнозують новому уряду довгого життя.

Екс-міністр закордонних справ Латвії Яніс Юрканс сумнівається, що уряд, до складу якого входять лише дві політичні сили, може бути дієздатним. За його словами, в уряді повинні працювати професіонали, незалежно від їхньої партійної належності.

Латвійські бізнесмени невисоко оцінюють декларацію нового уряду, а пересічні латвійці вважають, що одним із головних його завдань є створення нових робочих місць.

«У декларації немає чіткості з питань економічного розвитку, зокрема в інноваційному контексті, як поєднати науку та виробництво, освіту та розвиток технології», – вважає член правління Об’єднання інноваторів Латвії Андріс Натриньш

«Нічого доброго від цього уряду й чекати не доводиться. Він повинен піднімати економіку, створювати підприємства, зокрема спільні, нехай і з китайцями, лиш би були нові робочі місця», – каже безробітна Лариса.

Опозиція наступає

Експерти також зазначають, що показником нестійкості нового уряду є той факт, що вже наступного дня після його затвердження опозиція почала вимагати відставки міністра закордонних справ Латвії Гірта Валдіса Крістовскіса.

Приводом для висунення вимоги стали висловлювання Крістовскіса, ніби-то ксенофобського змісту, в електронному листуванні з латиським емігрантом, лікарем Айваром Слуцисом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG