Доступність посилання

ТОП новини

Дедалі більше християн Іраку вирішують покинути батьківщину


Християнський храм у Багдаді, в якому 31 жовтня після теракту загинуло 58 осіб
Християнський храм у Багдаді, в якому 31 жовтня після теракту загинуло 58 осіб

Прага – Невеличка християнська громада Іраку продовжує зменшуватися. Після нещодавнього теракту, під час якого загинуло 58 осіб, місцеві християни почуваються у ще більшій небезпеці. Значна кількість з них налаштована покинути країну, в якій вони живуть і в якій жили їхні предки. Інші мають тверде переконання, що жодна «Аль-Каїда» не змусить їх покинути рідний дім.

Віян Джаббурі, 22-літня християнка, 31 жовтня була на службі в багдадській церкві разом зі своїм батьком, коли пролунав вибух і бойовики увірвалися до церкви. В очікуванні допомоги, з простреленим плечем дівчина лежала на підлозі в калюжі власної крові. Ïї батько лежав поруч, але його поранення було складніше, і вона не могла йому допомогти. Від втрати крові він помер.

«Це ні з чим не можна порівняти. Я досі не можу збагнути, чи це була реальність, чи кошмарний сон. Вони поранили мого батька і він стік кров’ю поруч зі мною. Я також стікала кров’ю. Що я можу сказати. Це воля Бога. Лише він може за нас помститися», – каже 22-літня християнка.

Віян Джаббурі є серед тисяч християн в Іраку, які думали, що пережили найгірші часи для країни, але тепер вони розмірковують, чи варто все ж врятувати своє життя десь за кордоном. Як каже голова Управління Християнського фонду в Багдаді говорять, що люди, які пережили напад у церкві та їхні родичі говорять про те, що з Іраку потрібно виїжджати.

«Ми не хочемо, щоб це сталося, але і не заохочуємо це. Але ми не можемо зупинити цих людей. Ми говоримо з ними, але що я можу їм відповісти, коли вони питають, чи я можу повернути їм їхніх рідних», – зазначив голова Управління Християнського фонду.

Але інші християни воліють залишитися. Серед них родина Ханана Фаделя, вчителя математики, чийого двоюрідного брата було вбито під час нападу 31 жовтня: «Вони хочуть знищити країну, створити поділи і конфлікти. Ми тут жили ціле життя і ми не покинемо Ірак. Ми залашимось. Я народився тут у 1956 році. Мені 54 роки, всі вони прожиті тут. Як я можу поїхати»?

Побоюються за безпеку усі

На долю іракських християн, а їх було майже півтора мільйона, випало стільки ж вбивств, викрадень, зґвалтувань та інших злочинів, що і проти мусульман, сунітів та шиїтів, після того, як Ірак окупували коаліційні війська. Після семи років насильств близько двох третин християн виїхали з Іраку.

Аналітики вважають, що напади терористичної мережі «Аль-Каїда» проти християн насправді мають на меті не стільки винищити цю громаду, скільки звернути увагу громадськості на саму «Аль-Каїду».

Місцеві жителі побоюються, що через політичні чвари в іракському уряді може постраждати спроможність держави захищати своїх громадян. Тож за свою безпеку після відходу американських військових побоюються в рівній мірі і християни, і суніти й шиїти.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG