Доступність посилання

ТОП новини

КСУ взявся за дату виборів до Верховної Ради


П’ятого листопада Конституційний Суд України відкрив провадження за поданням Верховної Ради про перевірку на відповідність статтям 157 і 158 Конституції законопроекту про внесення змін до Конституції. Цим документом пропонується закріпити в перехідних положеннях Основного Закону, що чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.

Як повідомляє прес-служба Конституційного Суду, колегія суддів ухвалила відповідне рішення 29 жовтня. КСУ вирішив провести розгляд справи невідкладно у формі письмового слухання.

Вищевказаний законопроект також передбачає доповнення перехідних положень Конституції нормою про те, що чергові вибори Президента після поновлення положень Основного Закону в редакції 1996 року за рішенням КСУ від 30 вересня проводяться в останню неділю березня 2015 року.

Також законопроект передбачає, що конституційний склад Верховної Ради – 450 депутатів, які обираються терміном на 5 років (зараз термін повноважень Ради – 4 роки).

Також із 4 до 5 років проектом пропонується збільшити термін повноважень обраних на чергових виборах Верховної ради Криму, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів.

Чергові вибори Верховної Ради й місцевої влади, відповідно до законопроекту, проводяться в останню неділю жовтня п’ятого року їхніх повноважень. Також законопроектом передбачається, що чергові вибори Президента проводяться в останню неділю березня п’ятого року повноважень глави держави.

Відповідно до Конституції, законопроект про внесення змін до неї розглядається парламентом за наявності висновку КСУ про відповідність цього законопроекту вимогам статей 157 й 158 Конституції.

Після ухвалення рішення КСУ щодо повернення Конституції в редакції 1996 року виникла дискусія про те, коли повинні пройти чергові парламентські вибори. Скасовані нещодавно зміни до Основного закону від 2004 року передбачали, що чергові вибори Верховної Ради проводяться в останню неділю останнього місяця п’ятого року повноважень парламенту, а за Конституцією 1996 року, вибори проходять в останню неділю березня четвертого року повноважень.

Ініціативу Яценюка депутати не підтримали

Сьогодні ж, 5 листопада, Верховна Рада відмовилась направити запит народного депутата від НУНС Арсенія Яценюка до Президента України щодо необхідності проведення у 2011 році парламентських виборів.

Відповідний депутатський запит оприлюднив на засіданні парламенту Голова Верховної Ради Володимир Литвин.

Зокрема, у своєму запиті Асеній Яценюк зауважив, що Президент має вжити заходів, необхідних для проведення чергових виборів Верховної Ради, і визначити невідкладні законопроекти по внесенню змін до держбюджету на 2010 рік щодо забезпечення проведення виборів до ВР 27 березня 2011 року.

Запит підтримали лише 84 народні депутати з 427 зареєстрованих у сесійній залі.

Перед голосуванням Володимир Литвин заявив, що тим, хто підтримає цей запит, «треба дати можливість у наступному році сходити на вибори».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG